Hoeveel eigen geld heb ik nodig voor een hypotheek?

Hoeveel eigen geld heb ik nodig voor een hypotheek?

Geschreven door Paul van den Herik

Hoeveel eigen geld je nodig hebt voor het afsluiten van een hypotheek is onder andere afhankelijk van de koopsom. Je kunt de koopsom met de hypotheek betalen, aangezien je 100% van de woningwaarde mag lenen, maar de kosten koper dien je wel uit eigen zak te betalen. Denk hierbij aan kosten voor de notaris, het taxatierapport en de Advies-en bemiddelingskosten.

Daarnaast heeft ook je leeftijd invloed op hoeveel eigen geld je nodig hebt voor een hypotheek. Ben je ouder dan 35, dan betaal je 2% overdrachtsbelasting. Ben je tussen de 18 en 35 jaar, dan heb je vrijstelling voor deze kosten en heb je dus minder eigen geld nodig, mits de aangekochte woning onder de € 400.000,- bedraagt. Ligt de prijs van de woning boven de € 400.000,- dan betaal je het reguliere tarief van 2 %.

Kortom: er is op deze vraag dus niet één antwoord: het hangt af van jouw situatie. Je doet er goed aan om een adviesgesprek aan te vragen, zo weet je precies hoe jij ervoor staat en kun je met een gerust hart een hypotheek aanvragen.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie