Dag-, dal- of offerterente

Naast de geldigheid is de keuze van een renteconstructie ook van belang. Zo is er een dagrente, dalrente en offerterente. Mooie termen, maar wat betekenen ze nu eigenlijk?

We leggen het uit in een voorbeeld:
In de offerte van de bank die je tekent op 1 februari staat een rente van 2% vermeld.
Op 1 april daalt de rente naar 1,8%. Maar op het moment dat je bij de notaris zit, 1 juni, is de rente 1,9%. Wat betekent dit concreet?

Heb je een offerte met een dagrente, dan is de laagste rente van de offerte of van het moment van passeren leidend. In dit geval teken je voor een rente van 2%, maar krijg je een rente van 1,9%.

Heb je een offerte met een dalrente dan krijg je de laagste rente in de periode van de offerte en het passeren. In dit voorbeeld krijg je dus een rente van 1,8%.

Bij een offerterente krijg je waarvoor je hebt getekend. Oftewel: een rente van 2%.

Paul van den Herik
Neem contact op met Paul

Gerelateerde artikelen over: Hypotheek afsluiten

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek (of annuïtaire hypotheek) betaal je tijdens de hele looptijd hetzelfde bruto maandbedrag. Wat bij deze hypotheeksvorm verandert, is hoe dat bedrag is...

Wat is een lineaire hypotheek?

Altijd hetzelfde netto bedrag aflossen – dat is nog eens overzichtelijk! Dat is het grootste pluspunt van de lineaire hypotheek. Aan het eind heb je alles afgelost en is er geen...