Zo maak je jouw huis meer waard

Geschreven door Julia Huisman op 2 juni 2021

Wist je dat als je jouw woning gaat verbouwen je niet alleen een fijner (t)huis voor jezelf creëert maar dat het vaak ook direct een meerwaarde oplevert? Meerwaarde aan je huis kan in de toekomst goed van pas komen als jij je huis wilt gaan verkopen en is dus vaak een zeer goede investering. Hoe zorg je er nu eigenlijk voor dat je woning meer waard wordt? Wij hebben een paar praktische tips voor je op een rijtje gezet.

Vergroot het aantal vierkante meters

Extra vierkante meters woonoppervlakte zullen direct waarde toevoegen aan jouw woning. Dit hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Naast een aanbouw kun je bijvoorbeeld ook een serre of dakkapel aan je woning toevoegen. Zo wordt de ruimte lichter en ruimer en verbeter je de bruikbaarheid van de ruimte. Plaats bijvoorbeeld een dakkapel op zolder zodat je er een fijne slaapkamer of werkkamer van kunt maken. Want ook met een extra slaapkamer voeg je extra waarde toe. Houd er wel rekening mee dat er minimaal een tweepersoonsbed in kan staan, waar je omheen kunt lopen. Tegenwoordig zijn er veel woningen waar de zolder omgebouwd is tot extra slaap- of werkkamer. Dit kan door een vaste trap, isolatie en eventuele scheidingswanden aan te brengen.

Een overkapping of veranda

Nog even buiten in de zon zitten na een dag werken op één van die eerste lentedagen. Niets fijner dan dat! Wil je je tuin echt een flinke upgrade geven? Kies dan voor het plaatsen van een overkapping. Een overkapping kan echt een verlenging van je woning zijn. En op deze manier kun je met weinig geld, aardig wat vierkante meters aan leefruimte toevoegen.

Hoe vaker je buiten kunt zitten, hoe meer plezier je van je tuin hebt. Wanneer je een overkapping of veranda hebt, zal dit ook door veel kopers gewaardeerd worden. Houd wel rekening met de lichtinval in huis bij het plaatsen van een veranda.

Verduurzaam je woning

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning. Door je huis duurzamer te maken, verlaag je niet alleen je eigen vaste lasten op dit moment, maar verhoog je ook de toekomstige verkoopwaarde van je woning. Een goed geïsoleerde woning is comfortabel en energiezuinig. Kies daarom bijvoorbeeld voor dubbel glas, zorg voor goede isolatie, laat een nieuwe cv-ketel plaatsen of bevestig zonnepanelen op het dak. Een duurzamere woning kan ook zorgen voor een beter energielabel, wat de woningwaarde ook aanzienlijk kan verhogen.

Een nieuwe keuken plaatsen

Het is misschien wel het eerste wat in je opkomt. En het is geen gekke gedachte, een mooie keuken kan gunstig zijn voor de waarde van de woning. Het maakt de woning instapklaar oftewel turn-key bij het eventueel verkopen van je huis, maar het is wel een kwestie van smaak. Het kan zomaar zo zijn dat jouw droomkeuken er direct uit gesloopt zal worden door een volgende bewoner. Kies in dit geval dus altijd voor een neutrale keuken (of badkamer) en laat je niet leiden door trends. En vraag jezelf af of het echt nodig is. Waar het uiteindelijk om gaat is functionaliteit. Is er iets kapot of niet meer functioneel, dan draagt deze verbouwing absoluut bij aan een waardestijging. De vraag is of je voor een nieuwe keuken of badkamer moet gaan, of dat het wellicht afdoende is om de keukenapparatuur te vervangen.

Met de lage hypotheekrente en eventuele overwaarde is het interessant om te kijken naar een bouwdepot. Hiermee kun je dan voordelig de verbouwing financieren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met onze financieel adviseurs via 010 424 88 10

Zo maak je jouw huis meer waard
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Hoe leuk is het om plannen te maken voor een nieuwe vakantie in het binnen- of buitenland. Of het nu een stedentrip, strandvakantie, kampeervakantie of wat voor soort vakantie ook is,...
De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

Rondom het geven van een schenking of juist het ontvangen van een schenking gelden fiscale regels. Deze regels zijn best ingewikkeld. Schenken kan...
Bekijk overzicht