Zo koop je de juiste wijnklimaatkast

Geschreven door Leonie de Wit op 2 januari 2023

Tijdens dry January wil je iets hebben om naar uit te kijken natuurlijk. De ultieme aankoop in je woning voor de wijnliefhebber? De wijnklimaatkast. Wijn verblijft namelijk het liefst in een constante temperatuur en een wijnklimaatkast biedt deze ideale condities. Hoe kies je het juiste model dat in jouw keuken en bij je wensen past?

Een wijnklimaatkast is een speciale koelkast waarin je wijnen kunt bewaren. Meestal wordt de kast ingebouwd in de keuken of los in de kamer gezet. Een wijnklimaatkast is de ideale manier om het ideale klimaat te creëren waarin een wijn bewaard dient te worden. Dat gaat verder dan alleen maar de serveertemperatuur. Een wijn is er altijd bij gebaat op een constante temperatuur te blijven, trillingsvrij te liggen én op een donkere plek.

Altijd een lekkere wijn in huis
Blijven de wijnen in de maand januari dicht? Geen probleem met een wijnklimaatkast, want deze zorgt ervoor dat jouw wijncollectie langer lekker blijft. Daarbij staat zo’n speciale koelkast ook hartstikke mooi in iedere ruimte. Het geeft je keuken direct een upgrade. En praktisch is het ook, want je hebt altijd een passende wijn in huis wanneer vrienden of familie (onverwacht) komen dineren of borrelen.

Verschillende wijn(klimaat)kasten
De ene wijnkast is de andere niet. Zo worden ‘wijnklimaatkast’ en ‘wijnkoelkast’ vaak door elkaar gebruikt. Het verschil is dat een wijnkoelkast alleen koelt terwijl een wijnklimaatkast ook de mogelijkheid heeft om te verwarmen. Er zijn wijnklimaatkasten die geschikt zijn voor zowel witte als rode wijn dankzij de verschillende zones. Per zone kun je een andere temperatuur instellen. Zo bewaar je rode wijn het liefst iets onder kamertemperatuur (17-19 graden) terwijl je witte wijn het best bewaart rond de 11-12 graden.

Let op je verbruik
Net als een koelkast behoort ook een wijnklimaatkast tot een grootverbruiker. Een wijnkoelkast staat dag en nacht aan. Daarom is het verstandig om bij het kiezen van een wijnkoelkast op het energieverbruik van het apparaat te letten. Het energieverbruik wordt aangegeven op het energielabel van de wijnkoelkast. Als het label een D of lager is, werkt de kast niet energiezuinig.

Inbouwkast of losse wijnkast?
Wijnkasten komen in alle soorten en maten. Wanneer je een nieuwe keuken koopt, kun je de wijnklimaatkast gelijk laten inbouwen waardoor het mooi aansluit bij de stijl van de keuken en de rest van het keukenapparatuur. Een vrijstaande wijnkast kun je letterlijk overal kwijt, het enige dat je nodig hebt is een stopcontact. De meeste kasten zijn zwart uitgevoerd met houten planken waar de wijn op rust. Houd je van een industriële woonstijl? Dan is de RVS-wijnkast ook een mooie optie.

Wat kost een wijn(klimaat)kast?
Niet onbelangrijk, wat kost een wijn(klimaat)kast eigenlijk? Wijnkoelkasten en wijnklimaatkasten variëren sterk in prijs. Een klein model voor rond de 20 flessen begint ongeveer bij € 300,-. Een hoger model voor 100+ flessen heeft een vanaf prijs van zo’n € 850. Een luxe wijnklimaatkast met verschillende temperatuurzones en ruimte voor meer dan 150 flessen kost al gauw € 1.000,-.

Advies nodig?
Wil jij je woning verkopen en je huis optimaal voorbereiden? We helpen je er graag bij. Vraag een gratis waardebepaling aan met een van onze makelaars. Met Ooms Makelaars haal jij het meeste uit jouw verkoop.

Zo koop je de juiste wijnklimaatkast
Leonie de Wit
Neem contact op met Leonie

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Een voorstellen... In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat...
Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Even voorstellen… In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat zijn...
Bekijk overzicht