Zit er een rampenclausule in jouw testament?

Aan sommige dingen wil je niet denken. Dingen die je leest en ziet in de media. Een vliegtuig dat neerstort. Een auto-ongeluk met een dodelijke afloop. Of de situatie dat twee levenspartners als gevolg van eenzelfde ongeval om het leven komen. Toch moet je er soms juist wel aan denken en is het verstandig om bepaalde dingen goed regelen.

Je leest het vaak genoeg: een verkeersongeval of criminelen- of terroristische daden, waarbij twee levenspartners gelijktijdig of kort na elkaar komen te overlijden. Je zal er niet bij stilstaan dat het juridisch grote gevolgen kan hebben wanneer als gevolg van het incident de partners niet tegelijk omkomen, maar dat de tweede partner bijvoorbeeld een uur later in het ziekenhuis overlijdt. Voor de nabestaanden zullen de schok en het verdriet centraal staan.

Als jouw adviseur denken wij er wel aan
Als adviseur is het onze taak om juist wel aan dit soort bijzondere situaties te denken. Wij zijn opgeleid om niet alleen na te denken over wat dagelijks kan gebeuren, maar ook om zekerheid proberen te regelen voor de extremere omstandigheden.

Wie erft wat?
We nemen een voorbeeld. Maarten en Vera, een jong getrouwd stel, heeft samen een woning gekocht. Hiervoor hebben zij een hypotheek afgesloten met een passende overlijdensrisicoverzekering. Zij hebben geen kinderen, maar van allebei zijn hun ouders nog wel in leven. Op weg naar hun vakantiebestemming stort hun vliegtuig neer waarbij alle inzittenden om het leven komen. Zij hebben verder niets notarieel, bijvoorbeeld via een testament, laten vastleggen.

De wet bepaalt dat wanneer de volgorde waarin twee personen zijn overleden niet is te achterhalen, gesteld wordt dat beide gelijktijdig zijn overleden. Hebben de levenspartners niets geregeld voor de situatie na hun overlijden, dan zal hun nalatenschap die onder meer bestaat uit de waarde van de woning gelijk worden verdeeld over hun ouders. De overlijdensrisicoverzekering zal tot uitkering komen en die zal als het goed is voldoende zijn om de hypotheekschuld geheel of grotendeels af te lossen. De nalatenschap bestaat dan onder meer uit de waarde van de woning die Maarten en Vera hadden gekocht. De ouders van Vera en Maarten ontvangen dan beiden de helft van de nalatenschap.

De een overlijdt eerder dan de ander
Er kan ook sprake zijn van een ernstig verkeersongeval, waarbij bijvoorbeeld Maarten ter plaatse komt te overlijden en Vera een dag later in het ziekenhuis. In die situatie gaat als gevolg van het huwelijk de nalatenschap van Maarten bij diens overlijden over naar Vera. Komt Vera de volgende dag te overlijden dan komt haar hele nalatenschap, dus ook de nalatenschap die zij als gevolg van het overlijden van Maarten heeft ontvangen, toe aan de ouders van Vera. De ouders van Maarten krijgen uit de nalatenschap helemaal niets. De meeste mensen zullen dit als onredelijk ervaren.

Had dit voorkomen kunnen worden?
Het antwoord op bovenstaande vraag is ja. Vera en Maarten hadden bij leven een testament kunnen maken met daarin opgenomen een “rampenclausule”. Via zo’n clausule wordt bepaald dat wanneer de partners kort na elkaar overlijden (zonder kinderen) de nalatenschap wordt gesplitst over beide families.

Wat als er kinderen in het spel zijn?
Als er wel kinderen in het spel zijn, is het vooral belangrijk om te regelen dat zij een voogd hebben als je als ouders onverhoopt allebei komt te overlijden. Als een van jullie overlijdt, dan krijgt de andere ouder automatisch alleen het gezag. Maar als je allebei overlijdt, bepaalt de rechter wie voogd wordt. Heb je als ouders een voogd benoemd in jouw testament of laten aantekenen in het gezagsregister, dan vraagt de griffier van de rechtbank of deze persoon voogd wil worden. Ouders kunnen in hun testament of het gezagsregister ook bepalen dat 2 personen gezamenlijk voogd worden. Het geeft een prettig gevoel om te weten dat alles goed geregeld is voor de kinderen.

Heb je vragen?
Het is onze taak om met jou in gesprek te gaan over dit soort belangrijke onderwerpen. Want ook onvoorstelbare zaken gebeuren. Wij doen ons best om in onze adviezen ook daar rekening mee te houden.

Heb je een korte vraag hierover en zou je graag advies willen? Plan dan een vrijblijvende afspraak in via onze online agenda. Voor een uitgebreid adviesgesprek staan we uiteraard ook voor je klaar.

Zit er een rampenclausule in jouw testament?
Wendy Denk
Neem contact op met Wendy

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Begin je eigen bedrijf: essentiƫle tips voor een succesvolle start

Begin je eigen bedrijf: essentiƫle tips voor een succesvolle start

Het starten van een eigen bedrijf is een spannende stap vol uitdagingen. Voordat je begint, is het belangrijk om goed geïnformeerd en voorbereid te zijn, vooral op het gebied van...
Ouders, let op wanneer je een fatbike koopt voor je kinderen!

Ouders, let op wanneer je een fatbike koopt voor je kinderen!

Het gebruik van fatbikes door kinderen leidt steeds vaker tot ernstige ongelukken, waaronder hersenletsel. Experts benadrukken dat kinderen onder de 16 jaar geen fatbike zouden moeten gebruiken....
Bekijk overzicht