Zelf je woning verduurzamen

Geschreven door Nick Forger op 25 februari 2020

Je woning duurzamer maken is een investering, maar levert je uiteindelijk geld op. Een hele hoop zaken kan je zelf regelen. Of zelfs zelf doen. Niet alleen in een woning waar je nog jaren wil verblijven, maar ook in een huis waarvan je op het punt staat het te verkopen. Want duurzaamheid spreekt potentiële kopers aan.

Isoleren

Ben je een beetje handig, isoleer je huis dan zelf. Geboren met twee linkerhanden? Laat het dan zeker doen. Vooral wat oudere huizen zijn vaak niet standaard geïsoleerd. De muren, vloeren én het dak kunnen wel een extra warmte-laagje gebruiken. Geïsoleerde muren leveren je al snel 200 euro per jaar op. De investering heb je dan al binnen maximaal 5 jaar terugverdiend.

Dak- en vloerisolatie vergen een iets grotere investering. Het duurt gemiddeld zo’n 7 jaar voordat je het geld er weer uit hebt. Toch hoeft dit geen reden te zijn om het niet te doen.

  • Het is namelijk altijd goed voor het milieu
  • Je woning wordt meer waard bij verkoop
  • Lagere stookkosten zijn fijn voor jou en voor een potentiële koper ook erg interessant.

Sedumdak

Je woning heeft een plat dak. Dan is isoleren geen optie. Maar jij kan wel een sedumdak laten aanleggen. Dat betekent dat je dak letterlijk groen is. Bezaaid met plantjes dus. Dit is best een investering, maar in veel gemeenten krijg je subsidie als je een sedumdak laat aanleggen. En het isoleert genoeg om de verwarming een standje lager te zetten.

Al dat groen op je dag zorgt ook voor minder wateroverlast. Water kan steeds minder goed weg door alle stenen tuinen. Jouw dak biedt daar een oplossing voor en vangt zo het regenwater op. En zonnepanelen leg je eenvoudig bovenop de plantjes.

Zonnepanelen

Wek je eigen elektriciteit op met zonnepanelen. Laat je hierover goed adviseren. Hoeveel je er plaatst is afhankelijk van een aantal factoren. Namelijk je energieverbruik en de ruimte op je dak.

Let erop dat je misschien niet volledig onafhankelijk wordt van stroomleverancier. Een zonnepaneel levert ongeveer 250 kWh op per jaar. Een gezin verbruikt in die periode gemiddeld 3600 kWh. Om volledig te kunnen leven op je eigen elektriciteit heb je 16 panelen nodig. Zoveel passen er niet op standaard daken.

Dubbel glas

Geen tocht of kou bij de ramen. Driedubbel glas of HR++ glas isoleert je huis een stuk beter dan enkel- of dubbelglas. Sterker nog, het isoleert 2 tot 3 keer beter dan dubbelglas. Je bespaart al snel honderd euro per jaar aan stookkosten met deze glazen in je kozijnen. Wanneer je HR++ glas laat zetten, kan je ook duurzaamheid subsidie krijgen van de gemeente.

Ooms geeft raad

Wij denken graag met je mee over het verduurzamen van je woning. Stel, jij hebt een karakteristieke jaren ‘30 woning. De originele houten vloeren zijn niet geïsoleerd. Net als de muren en het dak. Dat was de standaard destijds. Maar misschien is de woning sinds de eerste paal in de grond werd geslagen al vijf keer verkocht. En hebben eerdere bewoners isolatie aangebracht. Overal dubbel glas geïnstalleerd. Of zelfs een warmte- koude-opslag verwerkt. Daarom komen we langs om te kijken hoe duurzaam je woning op dit moment is. Want een bouwjaar zegt lang niet alles.

Wij bekijken of er dak-, vloer- en muurisolatie is. Of er dubbel glas in de woning zit. Er een zuinige CV-ketel hangt en of er zonnepanelen liggen. Op basis van die informatie maakt onze partner WoonWijzerWinkel een adviesrapport met een schatting van de kosten voor de verduurzaming van je woning.

Het rapport van de WoonWijzerWinkel maakt meteen inzichtelijk aan potentiële kopers wat de kosten zijn van verduurzamen. Een duurzamere woning verkoopt namelijk beter en levert over het algemeen ook meer geld op. Dus, verbouwen of verkopen? Vraag jouw financieel adviseur of makelaar naar het adviesrapport!

Zelf je woning verduurzamen
Nick Forger
Neem contact op met Nick

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Een voorstellen... In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat...
Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Even voorstellen… In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat zijn...
Bekijk overzicht