Woning kopen voor de verhuur?

Geschreven door Leonie de Wit op 21 juni 2021

De vraag naar huurwoningen is groot, de hypotheekrente historisch laag en sparen levert weinig op. Een ‘pandje’ kopen voor de verkoop wordt dan ook als interessante investering gezien en is populairder dan ooit. Waar moet je op letten?

Buy-to-let
Allereerst de financiering. Wie een tweede huis niet volledig met eigen (spaar)geld kan betalen, zal een lening moeten aanvragen bij de bank. De aankoop van een beleggingspand kun je niet financieren met een ‘normale’ woninghypotheek. In plaats daarvan heb je een speciale buy-to-let-hypotheek nodig. Een beleggingspand kun je niet 100% financieren, dus houd er rekening mee dat je genoeg eigen geld hebt.

Mocht dat niet het geval zijn, dan zijn er meer opties. Zo kun je ervoor kiezen om met een groep vrienden een huis te kopen. Let er dan wel op dat ieders aandeel goed genoteerd staat bij de notaris. Ook kun je deelnemen aan zogenoemde crowdfunding-platforms. Je kiest een project uit waar je in wilt investeren en leent jouw geld vervolgens uit aan een geldvrager voor de aankoop, herfinanciering, verbouwing of renovatie van een pand. In ruil voor jouw investering ontvang je maandelijks de afgesproken rentevergoeding en/of aflossing.

Kiezen van een woning
Wanneer je in vastgoed gaat investeren zijn er veel zaken waar je aan moeten denken, waaronder de locatie. Want het succes van jouw investering is mede afhankelijk van de locatie die je kiest. De eerste tip die onze taxateur Sytske Kooijman dan ook geeft is: ‘Kijk en koop niet waar je zelf zou willen wonen’. Het gaat er uiteindelijk om waar je de beste huurders kunt vinden. ‘Daarbij gaat het ook niet alleen om het vinden van slechts een leuk huis. Het is bijvoorbeeld minstens zo belangrijk om te kijken of er een goede VvE aanwezig is.’ Wanneer een VvE niet genoeg financiële reserves heeft en er moet een jaar later een renovatie aan het dak plaatsvinden, dan dien je dat uit eigen zak te betalen.

Schakel een taxateur in
Om die reden is het raadzaam om een taxateur in te schakelen, voordat je een beleggingspand aankoopt. De taxateur vraagt de VvE stukken voor je op. Ook bekijkt de taxateur bij het maken van een taxatierapport zaken als de bestemming van het pand volgens de gemeente en een eventueel benodigde omgevingsvergunning en of er bijvoorbeeld erfpacht aanwezig is. Wat zijn de regels van de gemeente? Mag de woning überhaupt wel onderverhuurd worden? Een taxateur zoekt het allemaal voor je uit. Schakel een taxateur wel in vóórdat je de koopovereenkomst sluit. Anders dan bij een eigen woning, geldt er op een buy-to-let pand geen bedenktijd.

Een huis kopen om te verhuren is absoluut een interessante investering. Wel is het belangrijk om goed beslagen ten ijs te komen. Maak een goede rekensom, streep de voor en tegens tegen elkaar weg en vraag een taxateur om je te helpen. Het is een investering die ook tijd en aandacht vergt. Je bent als huurbaas verantwoordelijk voor het onderhoud, de huurinning en alle andere zaken die een woningeigenaar aangaan.

Wil je meer informatie over dit onderwerp of heb je vragen?
Vul voor het opstellen van een valide taxatierapport het formulier in op de pagina huis taxeren of neem contact op via taxatie@ooms.com of bel naar 010 – 424 88 88.

Woning kopen voor de verhuur?
Sytske Kooijman
Neem contact op met Sytske

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Ooms Taxaties is voorbereid op Dupa 2.0: Duurzaamheid in focus.

Ooms Taxaties is voorbereid op Dupa 2.0: Duurzaamheid in focus.

Deze week is Dupa 2.0 live gegaan. Dit is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken, TEGOVA NL en RICS met betrekking tot de meest recente regelgeving inzake...
Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?

Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?

Wil je minder belasting betalen over je huis? Dan kun je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking. De gemeente schat jaarlijks wat je huis waard is, maar het komt voor dat ze er flink...
Bekijk overzicht