Wat verandert er in 2021 voor huizenkopers en huizenbezitters?

Wat verandert er in 2021 voor huizenkopers en huizenbezitters?

De huizenmarkt heeft nagenoeg geen negatieve effecten ondervonden van de coronacrisis. Wat het nieuwe jaar zal brengen, weten we nooit zeker. Maar wat wel zeker is, zijn een aantal veranderingen voor huizenkopers en huizenbezitters in 2021. Hieronder hebben we de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Vrijstelling overdrachtsbelasting onder de 35 jaar
Ben je tussen de 18 en 35 jaar oud en ga je je eerste huis aankopen? Dan hoef je vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Die belasting bedraagt tot nog toe 2 procent van de koopsom. Dat scheelt je op een koopwoning van 300.000 euro dus zo’n 6.000 euro.
We schreven hier eerder al een blog over. Lees deze hier terug.

Energielabel
Vanaf dit jaar is het niet meer mogelijk om een energielabel via internet aan te vragen voor een paar euro, maar moet er een inspecteur bij je thuis langskomen. Hij of zij doet een uitgebreide inspectie op de energieprestatie van je woning, waaronder hoe het gesteld is met de isolatie. De controleur werkt het persoonlijk voor jou uit en daar hangt een prijskaartje aan. De aanvraag van een energielabel in 2021 kan tot €300,- kosten. Het voordeel is dat je een volledig en specifiek beeld krijgt van de energieprestatie van jouw huis. Dit kan nuttig zijn als je wilt verduurzamen of als je de woning gaat verkopen of verhuren. Aan de uitgebreide variant heb je dan veel meer dan de goedkope van 2020.

Subsidie verduurzamen eigen huis
Wil je subsidie aanvragen om je huis duurzamer te maken? Dan klop je vanaf dit jaar niet meer aan bij de SEEH (Subsidie Energiebesparing Eigen Huis), maar hoef je alleen nog maar te kijken bij de ISDE, wat staat voor ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’.
Net als vorig jaar krijg je aardig wat kortingen als je je huis verduurzaamt, door het bijvoorbeeld te isoleren. Let op: je moet dan wel twee maatregelen tegelijk treffen én het laten uitvoeren door een bedrijf. Een belangrijk verschil in de regeling voor 2021 is, dat je de helft van de kosten voor het aansluiten op een warmtenet kunt terugvragen. Ook blijft er overheidsgeld beschikbaar voor de aanschaf van warmtepompen en zonneboilers.

Gemeentebelastingen stijgen
De gemeentelijke belastingen voor huiseigenaren stijgen ook dit jaar. De onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing stijgen met zo’n 4%.

Verhoging van grens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
De kostengrens voor de NHG is vanaf 1 januari 2021 gestegen naar €325.000,-. Maak je gebruik van energiebesparende maatregelen in de woning? Dan is het maximale bedrag €344.500,-. De afsluitpremie die je normaal gesproken betaald blijft gelijk aan 0,7% over de hypotheek.

Meer vragen?
Heb je als huiseigenaar of starter op de woningmarkt meer vragen over deze onderwerpen? Of zit je met een andere vraag over de aankoop van een woning of bijvoorbeeld over verduurzaming? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Bel 010 – 424 88 88 of mail naar rotterdam@ooms.com. We helpen je graag.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie