Wat verandert er allemaal in 2024?

Geschreven door Jacco Groenewoud op 4 januari 2024

Per 1 januari is er het een en ander aan regels rondom de hoogte van de hypotheek veranderd. Zo kan je als alleenstaande koper meer lenen, de studieschuld wordt anders berekend en kan je een hogere hypotheek krijgen voor een duurzame woning. Benieuwd naar alle veranderingen? Wij zetten ze graag voor je op een rij.

NHG-grens
Allereerst de NHG-grens. In 2024 is de grens voor een NHG-hypotheek verhoogd naar € 435.000, terwijl deze in 2023 op € 405.000 lag. Door deze verhoging krijgen meer huizenkopers toegang tot een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). NHG biedt een vangnet als mensen te maken krijgen met gedwongen verkoop of restschulden. Daarnaast betaal je, bij een hypotheek met NHG, een lagere rente dan bij een hypotheek zonder NHG.

Zowel de borgtochtprovisie – het eenmalige bedrag dat iemand voor een hypotheek met NHG betaalt - als de NHG-kostengrens wordt elk jaar opnieuw bepaald. Het doel hiervan is om enerzijds meer stabiliteit op de woningmarkt te creëren en anderzijds te zorgen dat consumenten toegang behouden tot een hypotheek met NHG.

De borgtochtprovisie blijft ongewijzigd, namelijk eenmalig 0,6% van het bedrag de je leent. De NHG-kostengrens beweegt mee met de woningmarkt en gaat in een periode van stijgende woningprijzen minder hard omhoog en in een periode van dalende woningprijzen minder hard omlaag.

Energielabel
Vanaf 2024 zal
de hoogte van de maximale hypotheek ook worden gekoppeld aan het energielabel van de woning. De standaard wordt gevormd door huizen met een energielabel E, F of G. Kopers van een woning met een gunstiger label kunnen extra lenen, aangezien zij door de lagere energierekening maandelijks meer financiële ruimte hebben. Volgens het Nibud kan dit bedrag oplopen tot wel € 50.000 voor een woning met een gegarandeerd nul op de meter.

Het verbeteren van de energiezuinigheid van een woning
Kopers hebben de mogelijkheid om extra geld te lenen om hun huis energiezuiniger te maken. Hiervoor is er een lijst van maatregelen beschikbaar die vrijwel altijd leiden tot een grotere daling van de energierekening dan de toename van de maandelijkse hypotheeklasten. Denk hierbij aan het installeren van zonnepanelen, plaatsen van isolatie en het gebruik van een waterpomp.

De hoeveelheid extra hypotheek die je kunt verkrijgen, is ook afhankelijk van het energielabel. Bij woningen met een energielabel E, F of G zijn doorgaans meer ingrepen nodig. Kopers van deze woningen kunnen daarom een hoger bedrag extra lenen dan kopers van woningen die al energiezuiniger zijn. Voor EFG-woningen zal dit bedrag in 2024 worden verhoogd naar € 20.000. Voor een woning met een A- of B-label kun je maximaal € 10.000 extra lenen.

Studieschuld
Een studieschuld heeft invloed op het bedrag dat je kunt lenen voor een hypotheek. Tot op heden was de oorspronkelijke studieschuld bepalend, maar dat verandert in 2024: dan worden de maandelijkse aflossingslasten doorslaggevend. Momenteel is er een stijging van de rente op studieleningen, wat leidt tot hogere lasten en dus een grotere impact van de studielening op het maximale hypotheekbedrag.


Afschaffing jubelton
De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, ook wel bekend als de jubelton, is in 2024 volledig afgeschaft. De reguliere eenmalige verhoogde vrijstelling voor kinderen tussen 18 en 40 jaar blijft naar verwachting wel bestaan. In 2023 was dit bedrag € 28.947. Deze schenking mag vrij besteed worden.

Single en lenen
Voor alleenstaanden is het momenteel niet eenvoudig op de huizenmarkt. Vanaf 2024 komt er echter wat verlichting: alleenstaanden met een jaarinkomen van ten minste € 28.000 kunnen volgend jaar € 16.000 extra lenen.

Wat betekent dit voor jou?
Wil je een woning kopen en ben je benieuwd wat de nieuwe regels betekenen voor jouw maximale hypotheek? Wij berekenen het graag voor je. De uitkomsten zijn soms verrassender dan je denkt! Vraag een vrijblijvend advies aan bij een van onze adviseurs.

Wat verandert er allemaal in 2024?
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco