Wat kan branden, kan ook warmte geven

Geschreven door Leonie de Wit op 8 maart 2023

Je kan de temperatuur in je woning wel een graadje lager zetten, maar ook dan blijven de kosten van gas en elektriciteit hoog. Wellicht heb je thuis een houtkachel. Daarmee kan je tenminste één ruimte in jouw woning lekker warm maken en houden. Er is dan wel iets waar je op moet letten.


Houtkachels maken overuren
Veel mensen gebruiken op dit moment de houtkachel in hun woning intensiever dan in de afgelopen jaren. Staatsbosbeheer constateert dat veel hout dat gezaagd in de bossen ligt om afgevoerd te worden, door onbevoegden wordt meegenomen. Formeel is dit “stroperij” en is dus een strafbaar feit. Maar ook pallets en planken bij bouwlocaties en bedrijven zijn tegenwoordig “gewild” om thuis te verzagen en te gebruiken voor verwarming.

Meer branden
Pogingen om te besparen op het gasgebruik heeft ook een keerzijde. Intensiever gebruik van houtkachels, maar ook het extra gebruik van bijvoorbeeld kaarsen en andere brandende zaken geven extra risico’s! Dit is op dit moment landelijk te zien in de ontwikkeling van het aantal woningbranden.

Wat zegt de verzekering
Bijna alle huiseigenaren hebben een verzekering waarbij de schade door brand wordt vergoed. Maar veel van deze verzekeringsvoorwaarden stellen wel als voorwaarde dat de rookkanalen van kachels regelmatig moeten worden geveegd door een professionele schoorsteenveger. Dus heb je een open haard en is deze al een tijdje niet onderhouden, laat dan de schoorsteen vegen en de open haard controleren. En, heel belangrijk: bewaar de nota van het bedrijf dat deze werkzaamheden heeft uitgevoerd bij jouw verzekeringspapieren.

Advies nodig?
Ben je benieuwd of jouw verzekeringen nog aansluiten bij jouw (woon)situatie? Ook als je verzekeringen elders zijn ondergebracht kijken we graag vrijblijvend met je mee of je mogelijk (nog verder) kunt verbeteren. Niet alleen op het gebied van premie, maar ook qua voorwaarden. Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.

Wat kan branden, kan ook warmte geven
Wendy Denk
Neem contact op met Wendy

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie