Wat is het verschil tussen een huwelijk, geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract wanneer je uit elkaar gaat?

Trouwen en een geregistreerd partnerschap zijn samenlevingsvormen die op elkaar lijken. Toch zijn er enkele verschillen, bijvoorbeeld bij de beëindiging van de relatie. Ook zijn er verschillen tussen een samenlevingscontract en trouwen of een geregistreerd partnerschap. Handig om te weten wanneer je besluit uit elkaar te gaan.

Er zijn meerdere verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap, die je misschien nog niet kent. Als je trouwt, geef je elkaar het ‘ja-woord’. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. Dit heeft verder geen consequenties voor als je uit elkaar gaat. Maar wist je dat een geregistreerd partnerschap buiten de rechter om beëindigd kan worden? Mits je geen minderjarige kinderen hebt. Voor het ontbinden van een huwelijk moet je altijd naar de rechter. Verder kent het geregistreerd partnerschap geen scheiding van tafel en bed en het huwelijk wel. Daarnaast wordt een huwelijk overal ter wereld erkend. Bij een geregistreerd partnerschap is dat niet altijd het geval.

Verschil samenlevingscontract en huwelijk of geregistreerd partnerschap
Bij een samenlevingscontract is er geen sprake van gemeenschap van goederen. Wel kun je erin op laten nemen welke bezittingen juist wel of niet gezamenlijk zijn. Er wordt in vermeld hoe de kosten worden verdeeld, eventueel verschil in inbreng eigen geld bij de aankoop van een woning enzovoorts. Een samenlevingscontract stel je samen op of laat je door een notaris opstellen. Er worden afspraken in vermeld over wat van jullie samen is en wat er gebeurt als je uit elkaar gaat of als een partner overlijdt. Het geeft duidelijkheid na een relatiebreuk of overlijden. Als je samen kinderen hebt, om te voorkomen dat je op straat staat zonder spullen of achterblijft zonder inkomen, is het zeker verstandig om de afspraken door een notaris te laten opstellen. Het laten opstellen door een notaris is ook gewenst bij afspraken over pensioen, huur, hypotheek en voogdij. En vergeet daarbij ook het testament niet.

We gaan uit elkaar, wat nu?
Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan, zijn er allerlei zaken waar jullie beslissingen over moeten nemen. De belangrijkste gaan over de woonsituatie, de verdeling van het geld en jullie spullen en de verzorging van eventuele kinderen. Als je uit elkaar gaat en je hebt een samenlevingscontract, dan is het contract grotendeels de basis voor de afspraken die je met elkaar gaat maken. Lees dus je samenlevingscontract dus goed door en kijk naar zaken die na de scheiding gaan spelen.

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap en je gaat scheiden, dan ligt dit anders. Hoe jij je bezittingen en schulden bij je scheiding moet verdelen, wordt in eerste instantie bepaald door het huwelijksgoederenregime waarin je destijds getrouwd bent: in algehele gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Daarnaast kennen we sinds 1 januari 2018 door een wetswijziging nog een andere huwelijksvorm: een beperkte gemeenschap van goederen. Huwelijken die na deze datum zijn gesloten vallen automatisch onder de beperkte gemeenschap van goederen.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je op huwelijkse voorwaarden (of partnerschapsvoorwaarden bij een geregistreerd partnerschap) bent getrouwd. Stap een is dan om te kijken wat er is vastgelegd.

Financiële gevolgen
Wanneer je op het punt staat om uit elkaar te gaan, heeft dat flink wat financiële gevolgen. In plaats van één gezamenlijk inkomen voor één huishouden, gaan er nu twee huishoudens ontstaan. De meest voorkomende vraag die als eerste opkomt, is vaak of een van jullie in het huis kan blijven wonen. Daarna komt de nieuwsgierigheid naar de hoogte van de alimentatie. Heb je daar bijvoorbeeld wel of geen recht op? En laten we de belangrijke kwestie van wat er elke maand overblijft voor boodschappen en andere uitgaven niet vergeten. Het zijn een paar financiële onderwerpen die je tijdens de scheiding goed in de gaten moet houden.

Meer informatie
Ben jij benieuwd wat de financiële gevolgen zijn van jouw scheiding? Vraag vrijblijvend advies aan bij onze scheidingsadviseur. Juist in tijden waarin de emoties hoog oplopen, kan het fijn zijn om te weten waar je aan toe bent.

Wat is het verschil tussen een huwelijk, geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract wanneer je uit elkaar gaat?
Mariƫlle Moerman
Neem contact op met Mariƫlle

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Waarom het slim is om nu al over een mogelijke scheiding te praten!

Waarom het slim is om nu al over een mogelijke scheiding te praten!

Het kan een ongemakkelijk onderwerp zijn om aan te snijden, maar het is belangrijk om stil te staan bij de financiële gevolgen van een mogelijke relatiebeëindiging. Het bespreken van...
Schade met een fietsendrager of aanhangwagen

Schade met een fietsendrager of aanhangwagen

Het kan gebeuren dat je betrokken raakt bij een schadegeval waarbij een fietsendrager of aanhangwagen een rol speelt. Dit kan allerlei vragen oproepen, zoals welke verzekering de schade dekt en...
Bekijk overzicht