Wat betekent een scheiding voor je hypotheek?

Geschreven door Leonie de Wit op 11 augustus 2021

Tijdens een scheiding heb je genoeg aan je hoofd. Naast de emotionele beslissingen, moet je veel praktische zaken regelen. Zeker wanneer je een koophuis hebt. Misschien wil een van jullie in het huis blijven wonen en de hypotheek overnemen. Maar hoe pak je dat aan? En hoe weet je of dat lukt op basis van je inkomen?

Wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd en je hebt een koophuis, dan ben je beiden voor de helft eigenaar. Je hebt dus beiden een eigenwoningschuld, deze is individueel en niet overdraagbaar. Ben je niet getrouwd in gemeenschap van goederen, dan heb je wellicht een andere verdeling afgesproken in je huwelijkse voorwaarden.

Hypotheek overnemen na scheiding of breuk

Een van de eerste beslissingen die je moet nemen wanneer je uit elkaar gaat, is of je het huis wilt verkopen of dat een van jullie er wilt blijven wonen. Je hebt niet altijd een keuze, bijvoorbeeld omdat je inkomen te laag is.

Voorheen betaalden jullie waarschijnlijk de hypotheeklasten van jullie beide inkomens. Als je alleen in de woning blijft en de hypotheek dus over zet op één naam, drukken deze lasten alleen op jouw inkomen. Daarnaast heeft je partner recht op de helft van de (over)waarde van het huis. Is er sprake van overwaarde, dan moet je je partner uitkopen. Het is dus verstandig om een afspraak te maken met een financieel adviseur.

Huis verkopen na scheiding of breuk

Willen of kunnen jullie beiden niet in de woning blijven wonen? Dan kunnen jullie de woning verkopen. Met de opbrengst wordt de hypotheek afgelost. Van de eventuele overwaarde ontvangt ieder zijn of haar aandeel. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan heeft ieder recht op de helft van de overwaarde. Ben je niet getrouwd, of getrouwd op huwelijkse voorwaarden, dan kan de verdeling anders zijn.

Koop je een nieuw huis? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Deze regeling houdt in dat je de overwaarde welke vrijkomt bij de verkoop van het oude huis moet investeren in je nieuwe woning. Doe je dit niet, dan is de rente over het leningbedrag ter grootte van de niet ingebrachte overwaarde, niet aftrekbaar.

Samen eigenaar blijven

Soms kiezen ex-partners ervoor om samen eigenaar te blijven van de koopwoning. Als het bijvoorbeeld financieel niet mogelijk is om de hypotheek op één naam te zetten, maar de partners de woning niet willen verkopen (bijvoorbeeld in het belang van de kinderen). Dit noemt men het in onverdeeldheid laten van de woning. Tijdens deze periode kan degene die de woning graag wil overnemen, werken aan het vinden van een vaste baan of uitbreiding van

het aantal arbeidsuren. Hierdoor kan op een later moment alsnog de benodigde hypotheek worden verkregen om het huis over te kunnen nemen.

Let er wel op dat, wanneer één van de twee de woning verlaat, je maximaal 2 jaar na dit vertrek, aanspraak maakt op volledige hypotheekrenteaftrek. Na twee jaar verliest degene die de woning heeft verlaten zijn recht op hypotheekrenteaftrek, en is er dus nog maar voor 50% fiscale aftrek. Dat kan een flink verschil uitmaken in de netto hypotheeklasten. Om die reden is het vaak verstandig om de maximale periode van onverdeeldheid te stellen op twee jaar. Uiteraard ben je vrij om met elkaar een kortere of langere periode af te spreken.

Het is belangrijk om hierover duidelijke afspraken te maken en de hulp in te schakelen van een hypotheekadviseur. Heb je vragen en behoefte aan advies? Ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn? We helpen je graag in deze moeilijke tijd. We beantwoorden al jouw vragen, zodat jij met een gerust hart de juiste keuze kunt maken.

Wat betekent een scheiding voor je hypotheek?
Sandra van Pinxteren
Neem contact op met Sandra

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Hoe leuk is het om plannen te maken voor een nieuwe vakantie in het binnen- of buitenland. Of het nu een stedentrip, strandvakantie, kampeervakantie of wat voor soort vakantie ook is,...
De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

Rondom het geven van een schenking of juist het ontvangen van een schenking gelden fiscale regels. Deze regels zijn best ingewikkeld. Schenken kan...
Bekijk overzicht