Waarom makelaars zoveel vragen stellen: de Wwft

Waarom makelaars zoveel vragen stellen: de Wwft

Geschreven door Leonie de Wit op 22 augustus 2022

Makelaars en financieel adviseurs hebben een zogenoemde poortwachtersrol om verdachte vastgoedtransacties te herkennen en te onderscheppen. Dit houdt in de praktijk in dat wij volgens de wet onze klanten vragen moeten stellen gedurende het gehele verkoopproces. Vragen over het inkomen, het vermogen en de herkomst van het geld. En dat roept op zijn beurt, weer vragen op bij onze klanten.

Makelaars en financieel adviseurs kunnen bewust of onbewust een faciliterende rol spelen bij witwassen of terrorismefinanciering. Want juist bij woningen en bedrijfspanden, met grote volumes en forse prijsstijgingen, zijn er veel mogelijkheden om geld wit te wassen. Om die reden hebben ook zij een poortwachtersrol toebedeeld gekregen. Zo zijn zij verplicht om zich te houden aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering terrorisme (Wwft).

Wat merk je hiervan als klant?
In de praktijk krijgen we veel vragen over de Wwft. Want stel je koopt een huis zonder financieringsvoorbehoud, wat niet ongewoon is in deze krappe woningmarkt. Of je bent een gerenommeerde zakelijke klant die al vaker zaken heeft gedaan met Ooms. En vervolgens wil jouw makelaar weten hoe je aan je geld bent gekomen.

We zijn als makelaar en financieel adviseur verplicht om de identiteit van al onze klanten vast te stellen en te verifiëren. En we doen onderzoek naar de voor de branche geldende risico indicatoren. Daarnaast doen we ook een cliëntenonderzoek. Een klant merkt hiervan dat er altijd naar het ID-bewijs wordt gevraagd, de identiteit wordt geverifieerd in persoon of via IDIN en dat er vragen worden gesteld bijvoorbeeld over de herkomst van het geld of de organisatiestructuur.

Wat houdt de Wwft in?
De Wwft kent een aantal ‘kernverplichtingen’. Allereerst ben je als makelaar of financieel adviseur verplicht om gedegen cliëntenonderzoek te verrichten op basis van een risicoanalyse. Hierbij dienen zowel de eigen opdrachtgever als de wederpartij van de opdrachtgever onderzocht te worden. Met de wederpartij bedoelen we degene met wie uiteindelijk overeenstemming wordt bereikt. Ten tweede zijn makelaars of financieel adviseurs verplicht om (verrichte of voorgenomen) ongebruikelijke transacties te melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Mocht de makelaar of financieel adviseur vermoeden dat er iets niet in de haak is, dan moet de makelaar of financieel adviseur dit melden bij de daarvoor bestemde autoriteiten. Alle contante bedragen boven de 10.000 euro moeten daarnaast gemeld gaan worden bij de FIU.

Vragen?
Heb jij vragen over dit onderwerp? We staan uiteraard voor je klaar. Neem vrijblijvend contact op met een van onze makelaars via 010 424 8888.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie