Voorkom verrassingen bij de aankoop en neem je eigen taxateur mee

Voorkom verrassingen bij de aankoop en neem je eigen taxateur mee

Wil je zeker weten dat het huis wat je koopt ook echt is wat het lijkt? Laat dan altijd eerst een taxatierapport opmaken door een erkend taxateur. Daarmee ben je vervelende verrassingen voor. Taxateur Sytske Kooijman van Ooms Taxaties maakt het regelmatig mee dat een koper pas na de koop achter belangrijke nadelen komt: “Een balkon dat helemaal niet van jou is, een zolderverdieping die een gemeenschappelijke berging blijkt, of een huis waar je niet mag wonen. Het zijn voorbeelden die ik helaas in de praktijk tegenkom.”

Wanneer je de woning van je dromen hebt gevonden en het moment daar is om de koopovereenkomst te tekenen, ben je uiteraard niets anders dan verheugd. Dat gold ook voor een startende koper waar Sytske mee samenwerkte: “Hij was meteen verkocht, vertelde hij. Voor het appartement op nummer 28B II moest hij een aantal trappen beklimmen, maar het riante dakterras maakte alles goed. Met de verkoper had hij goed contact en alle documenten waren compleet.” De koopakte getekend, het eigendomsbewijs op zak en op naar de geldverstrekker.

Toch geen droomhuis
Voor de bank moest de jongeman nog een taxatierapport op laten maken en daarvoor schakelde hij Ooms in. Sytske: “Zoals gebruikelijk bij een taxatie van een appartement, heb ik niet alleen het eigendomsbewijs ingezien, maar ook de splitsingsakte van het complete gebouw opgevraagd bij het Kadaster. In een splitsingsakte wordt precies omschreven op welk deel van het gebouw je recht hebt als eigenaar van een appartement.” Daarmee kwam Sytske er achter dat het dakterras geen onderdeel was van het appartement op nummer 28B II. Om volledig zeker te zijn, vroeg de taxateur ook de splitsingstekening op bij het Kadaster, welke middels een plattegrond van het gebouw precies weergeeft wat de diverse appartementsrechten omvatten. Maar helaas bleek ook hieruit dat de koper geen dakterras gekocht had, maar slechts een appartement op driehoog.
Had de verkoper de jongeman misleid? Sytske: “Nee, dat gelukkig niet. Na navraag gedaan te hebben bij de Vereniging van Eigenaren (VVE), bleek dat een aantal jaren geleden toestemming was verleend om een deel van het dak te gebruiken als dakterras. Dit geeft de eigenaar recht op gebruik, maar je moet er rekening mee houden dat een dergelijke toestemming altijd ingetrokken kan worden, iets wat niet kan gebeuren als het dakterras onderdeel is van het appartementsrecht.” Zo leek het toch nog goed te komen voor de koper, maar niets is minder waar.
Hoewel de VVE toestemming had gegeven, bleek dat er nooit een vergunning was aangevraagd bij de gemeente voor het dakterras. “Daarom kon de aanwezigheid van het bestaande dakterras door de taxateur slechts ten dele worden meegenomen in de waarde”. Deze kennis was van invloed op de totale waarde van het appartement en dus op het wel of niet verkrijgen van de benodigde hypotheek. Als de koper op voorhand een taxateur had ingeschakeld, was hij hier meteen achter gekomen en had hij er op kunnen anticiperen. Waarschijnlijk had hij nog even doorgezocht naar zijn droomhuis.

Regel een taxateur en voorkom verrassingen
Dit opmerkelijke verhaal is helaas niet uniek. Sytske: “Het komt naar mijns inziens nog te vaak voor dat mensen met dit soort vervelende kwesties te maken krijgen. Je kunt het echter eenvoudig voor zijn door vroegtijdig een taxateur in de arm te nemen. Dan heb je een goed taxatierapport waarbij alle aspecten van een woning of appartement worden onderzocht en bent u volledig op de hoogte van het wel en wee van uw aankoop.” Als belangrijke tip geeft de taxateur van Ooms mee: “Kies altijd voor een gecertificeerd taxateur die is aangesloten bij het NRVT. Laat je taxatie door een taxateur van Ooms doen en je kunt er van op aan dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.”

Kunnen we jou helpen?
Geïnteresseerd in een taxatie van Ooms Taxaties of heb je vragen over dit onderwerp? We helpen je graag! Telefonisch, via videobellen of op kantoor. Voor meer informatie kijk op onze website: www.ooms.com/taxaties. Neem contact met ons op via 010 – 424 88 10 of via taxaties@ooms.com. Met Ooms heb je alles onder controle, van A tot Z. Daarom Ooms.

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie