Verzekeraars vrezen meer branden door kacheltjes

Geschreven door Leonie de Wit op 24 oktober 2022

Verzekeraars vrezen voor een toename van het aantal branden doordat mensen alles wat hitte afgeeft, van houtkacheltjes tot elektrische apparaten, in huis halen om te besparen op hun energierekening. Hoe zit het met je verzekering bij brand?

We duiken massaal op alternatieve verwarmingen om te besparen op onze energierekening. Warmtepompen en houtkachels zijn niet aan te slepen. Elektrische kacheltjes in alle soorten en maten worden met verlengsnoeren ingeplugd en zelfs de kolenkachel is hier en daar terug. Op AD.nl lezen we zelfs dat er wordt geëxperimenteerd met kaarsen in kleipotten en verwarmingslampen. Verzekeraars vrezen voor extra branden. Bestaat er zoiets als een brandverzekering?

Brandverzekering
Brandverzekering is de oude term voor inboedelverzekering of opstalverzekering. Beide verzekeringen bieden dekking als je brandschade hebt. Maar je bent met een inboedel- of opstalverzekering voor veel meer verzekerd dan alleen brandschade.

Brandschade aan de spullen in je huis kan je verzekeren met een inboedelverzekering. Voor het huis zélf heb je een opstalverzekering nodig. Om brandschade helemaal te verzekeren heb je ze dus allebei nodig.

Zonnepanelen bij verkeerde aanleg gevaarlijk
Wie de energierekening wil beperken met zonnepanelen moet evenzeer opletten of er met een bonafide bedrijf zaken wordt gedaan, waarschuwen de verzekeraars op ad.nl. Ook zonnepanelen kunnen bij verkeerde aanleg met bijvoorbeeld te dunne kabels brandgevaarlijk zijn. Volgens de verzekeraars is het verstandig om te controleren of bedrijven zijn aangesloten bij brancheorganisaties en voldoen aan de kwaliteitseisen.

Wanneer je zonnepanelen aanschaft is het raadzaam om aan je verzekeraar te vragen of zonnepanelen daar ook onder vallen. Zonnepanelen worden vaak bevestigd aan of op een huis. Wendy Denk, verzekeringsadviseur bij Ooms, legt uit: “Hierdoor zijn ze onderdeel van de woning en is het mogelijk dat ze automatisch meeverzekerd zijn in de opstalverzekering, maar dit is niet bij iedere verzekeraar het geval. Vaak dien je aan te geven of je zonnepanelen hebt en bij enkele verzekeraars betaal je dan ook een ‘extra’ premie. Ook is het belangrijk om te weten hoe deze op het dak zijn bevestigd. Een aantal verzekeringsmaatschappijen vergoeden de schade namelijk alleen als de bevestiging ‘aard- en nagelvast’ is.”

Vragen?
Ben je van plan zonnepanelen aan te schaffen en/of wil je zeker weten je goed verzekerd bent tegen brand? Wij kijken graag even met je mee. Neem contact op met onze adviseur en we plannen een afspraak in. Liever bellen? Dan kan ook, via 010 - 424 88 03.

Verzekeraars vrezen meer branden door kacheltjes
Wendy Denk
Neem contact op met Wendy

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
NVHP waarschuwt alert te zijn bij meeneemregeling

NVHP waarschuwt alert te zijn bij meeneemregeling

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) adviseert om goed op te letten bij meeneemregelingen, omdat de voorwaarden van de hypotheekverstrekker per aanbieder kunnen...
Wat is het verschil tussen een huwelijk, geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract wanneer je uit elkaar gaat?

Wat is het verschil tussen een huwelijk, geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract wanneer je uit elkaar gaat?

Trouwen en een geregistreerd partnerschap zijn samenlevingsvormen die op elkaar lijken. Toch zijn er enkele verschillen, bijvoorbeeld bij de beëindiging van de relatie. Ook zijn er...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie