Verschil taxatiewaarde, WOZ-waarde en verkoopprijs

Geschreven door Leonie de Wit op 7 maart 2022

Eindelijk is jouw bod geaccepteerd, je hebt jouw droomhuis! Tot blijkt dat de taxatiewaarde een stuk lager ligt, dan jij hebt geboden. De bank zal 100% van de taxatiewaarde financieren, maar de rest moet je zelf bijleggen. In deze hectische markt, gebeurt dit heel vaak. Hoe zit dat precies? Wat is het verschil tussen de taxatiewaarde, WOZ-waarde en de verkoopprijs?

Het is momenteel dringen op de woningmarkt en daardoor komt het regelmatig voor dat mensen méér bieden voor een woning dan de vraagprijs. De vraagprijs is in veel gevallen een ‘vanaf-prijs’ geworden en het bieden boven de vraagprijs bied je veel meer kansen op een woning. Het is daarom belangrijk om vooraf een goed beeld te hebben van jouw financiële mogelijkheden en te weten hoe jouw bod zich verhoudt tot de waarde van het huis en wat de mogelijke gevolgen daarvan zijn.

Marktwaarde
Wanneer je een nieuwe woning koopt en daarbij een nieuwe hypotheek afsluit, heb je een taxatierapport nodig om een hypotheek af te sluiten. Je woning dient namelijk als onderpand voor de bank. De bank wil zeker weten dat de marktwaarde van jouw woning de hoogte van de hypotheek dekt die ze verstrekken. Soms heb je ook een taxatierapport nodig bij het oversluiten of verhogen van je hypotheek. In een taxatierapport wordt de marktwaarde van je woning vastgesteld.

Als huizenkoper kun je tegenwoordig 100% lenen van de marktwaarde van jouw woning. Dus wanneer je een huis koopt voor 380.000 euro en dat huis wordt vervolgens getaxeerd op 360.000 euro, kun je geen hypotheek afsluiten van 100% van 380.000, maar slechts van 100% van 360.000. De resterende kosten, plus de bijkomende kosten, zul je dan uit eigen zak moeten betalen.

Taxatiewaarde, WOZ-waarde of een waardebepaling?
Het kan behoorlijk verwarrend zijn. Want wat is nu de werkelijke waarde van een huis? Moet je de WOZ-waarde vertrouwen die de gemeente vaststelt, de marktwaarde van een taxateur of een waardebepaling of vraagprijs van een makelaar?

De WOZ waarde is een waarde die door de gemeente wordt vastgesteld op basis van computermodellen. De WOZ waarde wordt altijd vastgesteld op 1 januari van het voorgaande jaar. Dus als je in mei 2022 de WOZ-waarde raadpleegt, dan zie je de waarde van 1 januari 2021. Bovendien wordt bij het vaststellen van de WOZ-waarde een aantal aannames gedaan bijvoorbeeld m.b.t. de staat van de VVE. Verder wordt altijd aangenomen dat er geen sprake is van erfpacht.

Een waardebepaling is een door een NVM makelaar uitgevoerde inschatting van de prijs, waarvoor een woning verkocht kan worden. De waarde wordt gebaseerd op de staat van de woning, de woonoppervlakte, de straat en de wijk waarin je woont, maar er wordt ook gekeken naar prijsontwikkelingen op de (lokale) huizenmarkt en de verwachting over de toekomstige prijsontwikkelingen. Een waardebepaling is een stuk minder uitgebreid dan een taxatierapport en kan niet gebruikt worden bij het aanvragen van een hypotheek.

Een taxateur doet uitgebreid onderzoek naar de staat van de woning. Er wordt zowel gekeken naar de bouwkundige staat maar ook naar juridische aspecten zoals bijvoorbeeld erfpacht. Vervolgens wordt aan de hand van al eerder verkochte woning de marktwaarde van de woning vastgesteld. De definitie van marktwaarde is : Het geschatte bedrag waartegen een object tussen een bereidwillige koper en een bereidwillige verkoper na behoorlijke marketing in een zakelijke transactie zou worden overgedragen op de taxatiedatum, waarbij de partijen met kennis van zaken, prudent en niet onder dwang zouden hebben gehandeld.

Laat het huis na je bod zo snel mogelijk taxeren
Na jouw winnende bod is het dus verstandig om zo snel mogelijk een taxatie te laten doen. Zo heb je als koper snel zekerheid over de daadwerkelijke marktwaarde. Als koper weet je dan gelijk of dat je de hypotheek rond kunt krijgen of misschien meer eigen geld moet gaan inleggen. Dat is een stuk fijner dan er pas na weken achter komen dat de taxatiewaarde tegenvalt.

Het is verstandig om zo snel mogelijk te laten taxeren nadat je bod is geaccepteerd, zelfs nog voordat je de koopovereenkomst getekend hebt. Mocht de getaxeerde marktwaarde dan tegenvallen of mocht er iets in het taxatierapport staan dat je over het hoofd gezien hebt, dan heb je na het tekenen van de koopovereenkomst nog drie dagen bedenktijd waarbinnen je de koop zonder opgaaf van reden kunt ontbinden. En dat is wel zo’n veilig idee in deze hectische markt.

Heb je vragen over dit onderwerp? We helpen je graag.

Verschil taxatiewaarde, WOZ-waarde en verkoopprijs
Sytske Kooijman
Neem contact op met Sytske

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Ooms Taxaties is voorbereid op Dupa 2.0: Duurzaamheid in focus.

Ooms Taxaties is voorbereid op Dupa 2.0: Duurzaamheid in focus.

Deze week is Dupa 2.0 live gegaan. Dit is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken, TEGOVA NL en RICS met betrekking tot de meest recente regelgeving inzake...
Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?

Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?

Wil je minder belasting betalen over je huis? Dan kun je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking. De gemeente schat jaarlijks wat je huis waard is, maar het komt voor dat ze er flink...
Bekijk overzicht