Verf het plafond in een kleur

Verf het plafond in een kleur

Geschreven door Leonie de Wit op 29 september 2021

Waar alle aandacht vaak uitgaat naar de muren en de vloer, laten we het plafond totaal links liggen. Dat is eigenlijk zonde, want een kleur op het plafond is heel sfeerbepalend in een ruimte. Welke kleur heeft jouw plafond?

Testen, testen

De tijd dat de ‘vijfde’ muur wit hoort te zijn, is voorbij. Er zijn wel een aantal punten waar je op kunt letten. Zo lijkt een plafond altijd grijzer, doordat er geen licht op schijnt. Dit kun je ondervangen met een kleurtester. Test direct op het plafond, dan weet je precies hoe de kleur uitpakt. Verder geldt: hoe lichter de ruimte is, hoe meer mogelijkheden je hebt. Wanneer je het spannend vindt, kun je het beste een tint kiezen uit hetzelfde kleurenpalet als de kleur van de muren. Zo wordt het een mooi geheel.

De hoogte van het plafond

De hoogte van het plafond is van belang. Wanneer de muren niet zo hoog zijn, kun je het beste zachte pasteltinten gebruiken. Met een donkere kleur oogt het plafond namelijk nog lager. Een licht getint plafond heeft bovendien een rustgevend en positief effect op de gemoedstoestand. Gecombineerd met lichte tinten op de muren versterk je dit effect. Ideaal voor in de slaapkamer.

Met een hoog plafond zijn er meer mogelijkheden. Zo kun je het plafond bijvoorbeeld een opvallende kleur geven. We zeiden al: hoe donkerder de kleur, hoe meer verlagend het werkt. Dat kan ook in je voordeel werken. Op die manier maak je een enorme ruimte juist wat knusser en oogt het minder leeg.

Licht en ruimte

We kiezen vaak voor wit, omdat het een ruimte lichter zou maken. Toch zorgt een wit vlak niet voor daglicht. Oftewel, met een witte muur creëer je niet ineens meer licht in een ruimte. Je zou er voor kunnen kiezen om juist met de schaduwen te werken en een geborgen sfeer te creëren. Dit doe je door een dieper kleurenpalet te kiezen.

Een mogelijkheid is ook om de muren juist wit te houden en alleen het plafond te verven. Met het verven van het plafond kun je bepaalde effecten creëren. Heb je een smalle gang? Verf dan het plafond en neem de bovenkant van de muren in dezelfde kleur mee. Dan lijkt de kamer ineens breder, het werkt als een optische illusie.

Kleur laten terugkomen

Plafonds klaar? Nu nog zorgen dat alles een mooi geheel wordt. Zo kan je de kleuren van de plafonds subtiel laten terugkomen in de meubels en accessoires. Van ondergeschoven kindje, is het plafond nu een hoogtepunt in jouw interieur.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie