Verbouwen of verduurzamen? Sluit nu je hypotheek over om verdere rentestijging voor te zijn!

Geschreven door Leonie de Wit op 2 mei 2022

Mocht je willen verbouwen of verduurzamen, dan kan het lonen om nu nog je hypotheek over te sluiten. De rentestijging zet verder door en je kunt nog profiteren van een lage rente. Ook de energieprijzen gaan omhoog, waardoor het verduurzamen van je woning aantrekkelijker is dan ooit.

Oversluiten
Hoewel we niet meer spreken van een historisch lage rente, is de rente nog steeds laag. Dat maakt het voor veel huiseigenaren nog steeds interessant om hun hypotheek over te sluiten. Zeker wanneer je een rente hebt van meer dan 3 procent, kan het bij veel geldverstrekkers nog steeds lager. De hogere rente neemt ook een voordeel met zich mee. Als je een hypotheek oversluit moet je namelijk een boete betalen, maar deze boete is lager bij een hogere rente. Dat kan zomaar tienduizend euro schelen.

Hypotheek verhogen
Het verduurzamen van je woning is een aantrekkelijke optie nu de gasprijzen enorm stijgen. Wanneer je bijvoorbeeld een overwaarde hebt op je woning, biedt dat kansen om je hypotheek te verhogen. Dit kun je vervolgens gebruiken om te verbouwen of te verduurzamen. Bij verduurzaming werkt het overigens zo dat je vaak meer kunt lenen dan de waarde van de woning. Dus ook zonder overwaarde zijn er mogelijkheden.

Bouwdepot
Een alternatief voor de verbouwingshypotheek is het bouwdepot. Met deze aparte pot met geld betaal je de verbouwing van je woning. Ondanks dat het bouwdepot op een aparte rekening staat, is het wel een onderdeel van je hypotheek. Een bouwdepot kun je alleen aanvragen als de verbouwing voor waardevermeerdering van de woning zorgt. Denk hierbij niet alleen aan energiebesparende maatregelen, maar ook aan uitbreiding van de woning.

Het bouwdepot kun je bij een bestaande woning ook later aanvragen bij je bestaande hypotheek. Het is dan wel verstandig om je hypotheek alvast hoger in te schrijven bij de notaris. Anders moet je opnieuw naar de notaris en hiervoor kosten betalen, omdat je hypotheek door het bouwdepot hoger wordt dan het ingeschreven bedrag.

Meer weten over oversluiten?
Ben je benieuwd of oversluiten voor jou een interessante optie is om flink te besparen op je hypotheekrente? Maak een kosteloze afspraak met een van onze adviseurs. Wij helpen je graag met het maken van de meest gunstige keuze.

Verbouwen of verduurzamen? Sluit nu je hypotheek over om verdere rentestijging voor te zijn!
Mariƫlle Moerman
Neem contact op met Mariƫlle

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

Rondom het geven van een schenking of juist het ontvangen van een schenking gelden fiscale regels. Deze regels zijn best ingewikkeld. Schenken kan...
Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 2

Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 2

Dit zijn Mignon en Rick. Dit jonge stel is woonachtig in Poortugaal, samen met hun 8-jarige dochter Puck en hond...
Bekijk overzicht