Van saaie zichtlocatie naar sexy werkplek
Van saaie zichtlocatie naar sexy werkplek

Van saaie zichtlocatie naar sexy werkplek

Geschreven door Ted Rommelse op 24 februari 2020

Enige tijd geleden was het simpel: wanneer je als onderneming kantoorruimte had die vanaf de snelweg zichtbaar was, kon je in je handen knijpen. Want een zichtlocatie was allesbepalend voor succes. Vandaag de dag kom je daar niet meer mee weg. Werknemers anno nu willen een sexy werkplek die inspirerend is. Want de werkomgeving bepaalt de sfeer op de vloer en is daarmee van grote invloed op de arbeidsproductiviteit.

Daarnaast is er een ontwikkeling gaande waarbij duurzaamheid centraal staat, worden gebouwen steeds slimmer en zelfdenkender en is er ook op gebied van werkruimte een gezondheidstrend gaande.

Is smart ook slim?

Well Building en BREEAM zijn trending op het ogenblik. Ted Rommelse, MRICS RT directeur – makelaar en taxateur van Ooms Makelaars Bedrijfshuisvesting, gaat in op een paar huidige ontwikkelingen. Om te beginnen op de laatstgenoemde trend. “Smart building is op dit moment een hot begrip, maar je kunt nog zo’n slim en gezond gebouw aanbieden qua licht, lucht en verwarming en verkoeling: wanneer het op een plek staat waar mensen niet graag willen werken, dan heb je er niets aan.”

Werkplek moet vooral ook leuk zijn

Aantrekkelijkheid is ook een belangrijk argument. Zeker in de huidige, krappe arbeidsmarkt, waarin ook de stem van de werknemer zwaar weegt. Rommelse: “Kijk je alleen maar naar duurzaam en gezond, twee belangrijke trends van het moment, of luister je ook naar je medewerkers? Zeker in deze tijd waarin er in veel sectoren een tekort is aan goeie mensen en je personeel een belangrijke stem in het kapittel heeft bij het vinden van huisvesting, moet je daar rekening mee houden. Want mensen zijn niet alleen op zoek naar een gezonde werkplek, maar willen het liefst ook een leuke werkplek met gezellige terrasjes in de buurt en goeie plekken om te lunchen. Eentje die ook prima bereikbaar is met openbaar vervoer.

Van Rivium naar hartje stad

“Bij een grote klant als Avantage die we recent hebben geadviseerd speelden die aspecten een belangrijke rol. Zij waren gevestigd op Rivium in Capelle aan den IJssel en zochten een plek die niet alleen beter aansloot op hun imago, maar waar ook hun medewerkers zich prettiger zouden voelen. Uiteindelijk gingen ze naar Blaak, hartje Rotterdam. Een stap die trouwens ook de productiviteit van de medewerkers ten goede is gekomen.”

Case: Werkplek met uitstraling

Als innovatieve IT-leverancier wilde Avantage huisvesting die beter dan bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel aan zou sluiten bij hun uitstraling. Het liefst op een locatie met reuring, gelijkvloers, goed bereikbaar met openbaar vervoer en toch ook met voldoende parkeerruimte in de directe omgeving. Oprichter en strategisch directeur Frank Overhand: “We hebben relatief veel jonge hbo’ers in dienst. Die werken over het algemeen graag in het bruisende hart van de stad. Even tussen de middag wat lekkers halen in de Markthal of na werktijd naar de kroeg: dat kan nu heel makkelijk, want we hebben alles letterlijk voor de deur.” Dat aspect, een aantrekkelijke baan in combinatie met een aantrekkelijke werkplek, wordt in een krimpende arbeidsmarkt steeds belangrijker. Als werkgever moet je je weten te onderscheiden. Frank Overhand is ervan overtuigd dat Avantage met zijn nieuwe huisvesting een streepje voor heeft op andere IT-bedrijven die nog op een bedrijventerrein zijn gevestigd. “In zo’n omgeving neemt de productiviteit van medewerkers haast automatisch toe. Hier kunnen we medewerkers stimuleren om het beste uit zichzelf te halen. Dat is precies wat Avantage nodig heeft om de toekomst als vooraanstaande IT-dienstverlener verder vorm te geven.”

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie