Van Klarna en rood staan naar controle: hoe voorkom je schulden als jongvolwassene
Geschreven door Robbin Kroesbergen op 7 november 2024Achttien worden is een bijzondere mijlpaal. Je mag nu zonder je ouders alleen een auto besturen, stemmen, trouwen en zelfs een onderneming starten zonder ouderlijke toestemming. Naast alle nieuwe mogelijkheden ben je vanaf je 18e ook zelf verantwoordelijk voor je financiële situatie. Misschien denk je dat dit nu nog niet belangrijk is of dat een slechte financiële situatie jou niet zal overkomen, maar niets is minder waar. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 1 op de 5 jongeren ernstige betalingsproblemen heeft.
Waarom is een gezonde financiële situatie juist op jonge leeftijd zo belangrijk?
Als je nu leert hoe je goed met geld omgaat, leg je een solide basis voor de toekomst. Dit helpt je namelijk om gezonde gewoonten te ontwikkelen, zoals sparen, budgetteren en bewust omgaan met uitgaven. Schulden op jonge leeftijd kunnen toekomstige kansen beperken, zoals het kopen van een huis of het afsluiten van een lening. Schulden kunnen ervoor zorgen dat banken en kredietverstrekkers je als risicovol beschouwen.
Geen geld? Ik gebruik wel Klarna
Wellicht ben jij je er niet eens van bewust dat je “schulden” hebt, maar een openstaande rekening bij Klarna is wel degelijk het hebben van schulden. Het “koop nu, betaal later” motto is aanlokkelijk, want als je nu even geen geld hebt maar toch die toffe sneakers wilt bemachtigen, is deze dienst er om jou toch over de streep te trekken. Omdat betalingen worden uitgesteld, is de kans groter dat je het overzicht kwijtraakt en dat boetes en negatieve kredietwaardering zich in rap tempo opstapelen.
Iedereen staat toch rood?
Ook een negatief saldo bij je bank of die studieschuld zijn de basis voor veel problemen. Het is goed om je ervan bewust te zijn dat je alleen dingen moet kopen die je direct kunt betalen. Natuurlijk is het logisch dat een studieschuld niet direct af te betalen is, maar maak hiervoor bijvoorbeeld een goed plan. Er zijn verschillende templates online te vinden die je helpen bij het in kaart brengen van je financiële situatie en eventuele schulden, en die op basis van je inkomsten automatisch uitrekenen wat je per maand zou kunnen aflossen. Op deze manier zorg je ervoor dat je sneller van je schulden afkomt. Het is bovendien belangrijk om altijd te onthouden dat, als het niet nodig is, je beter niet extra kunt lenen. De mentaliteit van "dat probleem los ik later wel op" zal je later behoorlijk wat spijt opleveren.
Een financieel adviseur hebben is net als naar de tandarts gaan
Je laat waarschijnlijk elk half jaar je gebit controleren bij de tandarts: we vinden het normaal dat we voor een check-up gaan. Zo zijn er ook de financieel adviseurs van Ooms. Zij helpen je graag met het controleren van je financiële gezondheid. In de praktijk zien we vaak dat de mentaliteit "ik los het later wel op" ervoor zorgt dat het moeilijker wordt om een eerste woning te kopen. Door alles goed te regelen, kan dit zomaar het verschil maken bij het kopen van je eerste woning. Laat je dus goed adviseren door ons; we helpen je graag!