Toenemende verhuisdynamiek in Dordrecht en Rotterdam

Geschreven door Jasper Kuijs op 24 oktober 2018

De woningprijzen in Rotterdam en Dordrecht bleven lange tijd achter bij de Nederlandse prijsontwikkeling. De prijsniveaus liggen om die reden nog op een lager niveau dan in veel andere steden in de Randstad, deze prijsverschillen werken meerdere verhuisstromen in de hand. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3 2018 van Ooms Makelaars (partner in Dynamis).

Rotterdamse woningprijzen sinds kort boven het landelijk gemiddelde
Het afgelopen kwartaal is nog maar het tweede kwartaal op rij dat het gemiddelde prijsniveau per vierkante meter in Rotterdam boven het landelijke niveau ligt, daarvoor lagen de prijzen in Rotterdam ruim onder het Nederlandse gemiddelde. Door de toegenomen populariteit van de havenstad doorlopen de woningprijzen een forse toename, ten opzichte van een jaar gelden is het prijsniveau met 14% gestegen. De gemeente Dordrecht kent een nog sterkere prijsstijging. De meterprijs is 19% toegenomen, naar een niveau van € 2.225 per vierkante meter. Met dit bedrag ligt het niveau van Dordrecht nog bijna € 500 onder het Rotterdamse niveau.

Verhuisbewegingen komen op gang door prijsverschillen
Ondanks de prijsstijging in Rotterdam kost een vierkante meter woonruimte nog ruim € 3.100 minder dan in Amsterdam. Als gevolg daarvan wijken Amsterdamse huishoudens in toenemende mate uit naar Rotterdam. In 2018 is 4% van de kopers in afkomstig uit de hoofdstad, twee jaar geleden was dit aandeel maar 2%. Door het beperkte aanbod kunnen veel Rotterdamse huishoudens in de eigen gemeente niet meer de gewenste woning vinden, waardoor zij vervolgens ook uitwijken naar andere gebieden. Door het relatief lage prijsniveau van woningen in Dordrecht vormt de stad een aantrekkelijk alternatief. In 2018 komt 5% van de kopers in deze gemeente vanuit Rotterdam. Een vergelijkbare beweging is zichtbaar vanuit Rotterdam naar Schiedam.

Toenemende verhuisdynamiek in Dordrecht en Rotterdam
Jasper Kuijs
Neem contact op met Jasper

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Maak kennis met Copaan: dé aankoopservice voor woningzoekers!

Maak kennis met Copaan: dé aankoopservice voor woningzoekers!

Ben jij op zoek naar persoonlijke aandacht bij het vinden van jouw droomwoning? Schakel dan onze expertise in als aankoopmakelaar, inclusief de aankoopservice...
Wending op de woningmarkt: toename in verkopen en einde aan prijsdaling nabij

Wending op de woningmarkt: toename in verkopen en einde aan prijsdaling nabij

De afgelopen maanden vertoonde de huizenmarkt een wisselvallige trend in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Echter, wordt het verschil geleidelijk kleiner en tonen de prijzen...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie