Toch jouw droomhuis met een familiehypotheek?

Toch jouw droomhuis met een familiehypotheek?

Geschreven door Leonie de Wit op 6 april 2022

Een huis kopen in deze tijd is al niet makkelijk en al helemaal niet wanneer je een starter bent, een studieschuld hebt, geen vast contract hebt óf weinig spaargeld. Maar wat nu als je een vermogend familielid hebt dat jou geld wil lenen? Jij kunt toch dat huis kopen en jouw familielid ontvangt een stuk meer rendement op zijn of haar spaargeld dan bij een bank. Win-win?

Wanneer je als ouders een deel van je spaargeld uitleent aan je zoon of dochter, zodat hij of zij toch die ene woning weet te bemachtigen, noemen we dat een familiehypotheek. Zo’n familiehypotheek is interessant voor ouders die ruim voldoende spaargeld hebben en daar voorlopig geen gebruik van hoeven te maken. En daarbij is een familiehypotheek gunstig voor beide partijen.

Hoe werkt het?
De familiehypotheek wordt ook wel de familiebank constructie genoemd. De familiehypotheek kan naast een reguliere hypotheek worden afgesloten, voor het stukje wat je tekort komt, of ter vervanging van een reguliere hypotheek. Dit heeft zowel voor de lener als de uitlener een aantal voordelen.

Wat zijn de voordelen?
Op dit moment krijg je een erg lage spaarrente, wanneer spaargeld op een spaarrekening staat. Om die reden kan het erg aantrekkelijk zijn om geld uit te lenen tegen een hoger rendement. Andersom geldt dat de lener mogelijk een hogere hypotheek kan afsluiten, waardoor een duurder droomhuis haalbaar is. En bijkomend voordeel: de maandlasten zijn ook nog eens lager als er een scherp rentepercentage voor de familiehypotheek afgesproken wordt.

Ook zijn er fiscale voordelen. Omdat er een bepaald rentepercentage afgesproken wordt, wordt een familiehypotheek niet als schenking gezien. Wanneer dit rentepercentage marktconform is, wordt het onder bepaalde voorwaarden ook fiscaal aftrekbaar voor de lener. Zo moet de rente vergelijkbaar zijn met de actuele hypotheekrente en in 30 jaar minimaal annuïtair afgelost worden. Ook is het van belang dat alle afspraken rondom de familiehypotheek schriftelijk vastgelegd zijn.

Hulp nodig?
Zou jij gebruik willen maken van een familiehypotheek en ben je benieuwd welke constructie het meest interessant is voor jou en je familie? We bekijken graag samen met jou de mogelijkheden.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie