Taxeren met Leen: de 9 meestgestelde vragen bij Taxaties. Bekijk ze hier alle 9!

In Taxeren met Leen beantwoorden we negen van de meestgestelde vragen binnen Taxaties. Ooms-taxateur Leen van der Velde geeft zijn antwoord in deze populaire videoserie, met vragen als ‘waarom moet een woning getaxeerd worden?’ en ‘waar let de taxateur op tijdens een taxatie?’.

Ze staan alle 9 op ons YouTube-kanaal in de afspeellijst ‘Taxeren met Leen’. Heb je de video’s gemist? We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet, zodat je ze makkelijk terug kunt kijken. Met de vragen én antwoorden erbij.

Heb je een deskundige taxateur nodig om voor jou een taxatierapport op te stellen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag! Ook voor taxaties van bedrijfspanden staan onze taxateurs voor je klaar.

Vraag 1: ‘Wat doet een taxateur?’
Wat een taxateur feitelijk doet is het uitspreken van een verwachting over de marktwaarde van een woning op dat moment. Voordat hij die verwachting kan uitspreken, verzamelt hij eerst allerlei informatie. Hij bezoekt de woning, loopt alle relevante gegevens na, zoals juridische zaken, onderhoud en ligging. Maar ook de afwerking en uitrusting van de woning en de kadastrale gegevens. En hij checkt de verkopen van soortgelijke woningen in de omgeving, met al hun eigen plussen en minnen. Nadat hij alle details van de woning bij elkaar gevonden en geanalyseerd heeft, taxeert de taxateur een marktwaarde. En daarmee zegt hij eigenlijk: als dit huis vandaag te koop komt en we maken er goede reclame voor, dan is de verwachting dat iemand uit de markt een hoogste bod zal doen.


Vraag 2: ‘Waarom moet een woning getaxeerd worden?’
Als je geld gaat lenen bij de bank om een huis te kunnen kopen, wilt de bank een taxatierapport zien waarin de marktwaarde van de woning staat, ofwel voor welk bedrag de woning waarschijnlijk verkocht kan worden. Het taxatierapport geeft de geldverstrekker gedetailleerde informatie over hoe de marktwaarde van een woning tot stand is gekomen. De marktwaarde gebruikt de bank bij het bepalen van hoeveel geld hij jou wil uitlenen. Als dat bedrag lager is dan de koopsom, dan zal je als koper het verschil uit eigen zak moeten betalen. Een woning moet dus getaxeerd worden als je geld wilt lenen om het te kopen.

Vraag 3: ‘Wordt het taxatierapport door alle geldverstrekkers geaccepteerd?’
Ja, de taxatierapporten van Ooms Makelaars worden door alle geldverstrekkers geaccepteerd. Maar dat geldt niet voor taxatierapporten van andere makelaars. Er zijn taxateurs die onnauwkeurig taxeren, de gegevens niet goed checken en dan op een veel te hoge of lage marktwaarde uitkomen. Dit geeft problemen voor kopers en banken, want kopers kunnen bijvoorbeeld een te hoge schuld krijgen.

Om dat probleem op te lossen zijn er regels bedacht. De controle op die regels wordt gedaan door validatie-instituten. Een bekende is het NWWI. Elk taxatierapport dat gevalideerd wordt, wordt gecontroleerd op erfpacht, kadastrale gegevens, bestemmingsplan en vooral referenties van soortgelijke woningen die eerder verkocht zijn. Mede door deze strenge validatie worden de taxatierapporten van Ooms door alle geldverstrekkers geaccepteerd.


Vraag 4: ‘Waar let een taxateur op tijdens het taxeren?’
Veel mensen denken dat de opname van de woning het hele taxeren is, maar feitelijk is het maar klein deel van het werk. Het ‘grote’ werk zit in het rechercheren van alle gegevens zoals het kadaster, bewijs van eigendom, eventueel erfpacht, bestemmingsplannen, de eventuele VvE, het zoeken van vergelijkbare verkopen, etc.
De opname is een klein deel, maar toch ook een belangrijk deel, want het is waar eventuele kopers enthousiast van worden of juist op afknappen.

Tijdens een opname kijkt de taxateur naar:
- de afwerking van wanden, vloeren, plafond
- schilderwerk en buitenonderhoud
- uitrusting van keuken en badkamer
Daarnaast kijkt hij ook naar de omgeving en bijvoorbeeld het uitzicht.

En almaar met de vraag in het achterhoofd: wat vind de markt hiervan? Vindt men dit goed of gaan ze het meteen veranderen? En zo ja, hoeveel gaat dat kosten?
Al die gegevens worden vervolgens gebruikt in het vergelijken met gelijksoortige woningen die eerder verkocht zijn. En op basis daarvan wordt uiteindelijk de waarde bepaald.

Vraag 5: ‘Is een taxatie verplicht?’
Bij de aankoop van een nieuwe woning is een taxatie niet verplicht. Maar wél bij het aanvragen van een hypotheek. De bank wilt weten wat jouw nieuwe woning waard is, voordat hij je geld leent. Voor hen is het een zekerheid dat ze het uitgeleende geld terugkrijgen. Want mocht er iets gebeuren waardoor je niet meer in de mogelijkheid bent om de maandelijkse hypotheek plus rente te betalen, weet de bank dat je altijd nog je huis kan verkopen. En zij dus het geld terugkrijgen. Daarom is een taxatie bij de hypotheekaanvraag wél verplicht.

Vraag 6: ‘Hoe gaat het proces in zijn werk?’
Stel, je hebt een woning op het oog en hebt daarbij contact met een financieel adviseur. Daaruit komt naar voren dat de woning eerst getaxeerd moet worden, voordat het financiële plaatje gemaakt kan worden.
Dan bel je Ooms voor het opstellen van een taxatierapport. Het eerste wat gedaan moet worden is een opdrachtbrief samenstellen. Dat gebeurt veelal automatisch door een aantal zaken in te vullen en door aanmelding bij het NWWI, het validatie-instituut.
Vervolgens plant Ooms een afspraak met de eigenaar van de woning. Vaak gaat dat via de verkopende makelaar. Tegelijkertijd gaat het recherchewerk beginnen: de taxateur onderzoekt bestemmingsplannen, het kadaster, energielabel, erfpacht, VvE-gegevens, etc. Overal wordt informatie over de woning opgehaald en onderzocht. Dat is het begin van het taxatierapport.

Dan volgt de opname. De taxateur gaat langs bij de woning om foto’s te maken en de woning door te lopen. Daarna zoekt hij referenties van soortgelijke verkochte woningen en kan de taxateur de feitelijke taxatie maken. Dat stuurt hij door naar het NWWI ter validatie, eventueel voert hij nog wat aanpassingen door. Daarna wordt het taxatierapport getekend en leveren we het af bij jou, de klant.

Vraag 7: ‘Is een waardebepaling hetzelfde als een taxatie?’
Een waardebepaling is niet helemaal hetzelfde als een taxatie. De voornaamste overeenkomst is de marktwaarde van de woning. Die zou bij beide gelijk moeten zijn. Maar de uitvoering van een waardebepaling en taxatierapport is heel anders.

Een taxatierapport is een uitgebreid document waarbij op veel onderdelen recherchewerk heeft plaatsgevonden. Alle gegevens van de betreffende woning staan er uitgebreid in. Als je het taxatierapport hebt gelezen, weet je precies wat tot de waarde van de woning heeft geleid.
Bij de waardebepaling worden de details niet vermeld. Je hoopt dat de taxateur dat werk allemaal wel gedaan heeft, maar dat weet je niet zeker. Wil je een hypotheek aanvragen of geld lenen voor de financiering van bijvoorbeeld een verbouwing? Dan heb je aan een waardebepaling niet genoeg, maar heb je echt een taxatierapport nodig. Banken nemen namelijk geen waardebepaling aan en voor taxateurs die aangesloten zijn bij het NRVT (zoals de taxateurs van Ooms) is het zelfs niet toegestaan een waardebepaling af te geven.
Anders is dat bij waardeverklaring bij verkoop: dat mag wel.

Vraag 8: ‘Wat is de geldigheid van een taxatierapport?’
Veel geldverstrekkers hanteren een geldigheidstermijn van 6 maanden. Maar in een markt met sterke veranderingen kan behoefte ontstaan om een kortere termijn aan te houden.
Er zijn tijden geweest dat de woningprijzen in een jaar stegen met 1 á 2%. Dan is er niet zo snel behoefte aan een nieuw rapport en is het rapport lang geldig. Maar als prijzen met 12% per jaar stijgen, dan is het in beginsel mogelijk dat de waarde na een half jaar 6% achterloopt en is een update vaak wenselijk. Omgekeerd geldt dat uiteraard ook, als de huizenprijzen veel dalen.

Vraag 9: ‘Hoe moet ik mijn huis voorbereiden op een taxatie?’
Taxateurs zien heel veel woningen en zijn getraind om door alles heen te kijken. Daarmee wordt bedoeld: alles wegdenken wat niet ter zake doet en wat niet bij het onroerend goed hoort. Dus veel spullen in huis is voor een taxateur geen probleem, zolang het niet hindert in het goed opnemen van alle onderdelen. Dat is dus belangrijk: de taxateur moet overal goed bij kunnen.
Kelders staan bijvoorbeeld soms heel erg vol, terwijl de taxateur daar juist veel zaken moeten controleren. Of er is een vliering waar hij niet op kan, doordat er geen vlizotrap is. Verder is een taxateur ook een mens: een opgeruimde keuken en schoon sanitair laten hoe dan ook een goede indruk achter.

Heb je een erkend taxateur nodig om een taxatierapport op te stellen?
Klik hier en neem vrijblijvend contact met ons op.


Heb je een andere vraag?
Stel deze dan aan een van onze ervaren taxateurs via taxaties@ooms.com of bel naar 010 – 424 88 88. We helpen je graag!

Taxeren met Leen: de 9 meestgestelde vragen bij Taxaties. Bekijk ze hier alle 9!
Leen van der Velde
Neem contact op met Leen

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Ooms Taxaties is voorbereid op Dupa 2.0: Duurzaamheid in focus.

Ooms Taxaties is voorbereid op Dupa 2.0: Duurzaamheid in focus.

Deze week is Dupa 2.0 live gegaan. Dit is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken, TEGOVA NL en RICS met betrekking tot de meest recente regelgeving inzake...
Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?

Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?

Wil je minder belasting betalen over je huis? Dan kun je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking. De gemeente schat jaarlijks wat je huis waard is, maar het komt voor dat ze er flink...
Bekijk overzicht