Stormschade: hoe zit het met je verzekering?

Stormschade: hoe zit het met je verzekering?

Geschreven door Leonie de Wit op 21 februari 2022

Verzekeraars hebben het druk na zes stormdagen op rij. Huizen, ondernemingen, en auto’s zijn door de harde rukwinden vernield. Wordt schade door noodweer vergoed? Hoe zit dat bij jouw verzekering?

Door het veranderende klimaat verwachten verzekeraars dat het aantal stormen gaat toenemen. De meeste particuliere woonhuisverzekeringen dekken schade door storm. Dit geldt voor de woning, de inhoud van de woning en voor schuttingen. Overigens spreken we bij windkracht 7 of meer pas van een storm.

Ben je verzekerd voor schade door storm?
Daarmee rijst de vraag, dekt jouw verzekering schade door storm en noodweer? ‘Over het algemeen geldt dat schades die veroorzaakt worden door storm en noodweer vallen onder de opstal- en inboedelverzekering’, legt Ooms verzekeringsadviseur Wendy Denk uit. ‘De meeste particuliere woonhuisverzekeringen dekken schade die het gevolg is van harde wind of zware regenval. Denk aan omgevallen schuttingen, overkappingen of waterschade. Ook vervolgschade door bijvoorbeeld het uitvallen van elektriciteit en andere voorzieningen valt hieronder.’ Houd er overigens rekening mee dat woonverzekeraars vaak wel een eigen risico hanteren.

Er zijn ook een aantal situaties waarin schade door storm niet gedekt is, want de verzekering gaat ook uit van een eigen verantwoordelijkheid. Wanneer er schade is ontstaan door gebrekkig onderhoud, of omdat je zelf de ramen open hebt laten staan, dan krijg je geen vergoeding.

Autoschade vergoed?
Je autoverzekering dekt schade als gevolg van extreem weer als je een Beperkt Casco of All Risk verzekering (Volledig Casco) hebt. Heb je alleen een WA-verzekering? Dan ben je niet verzekerd voor stormschade. Met deze dekking ben je namelijk alleen verzekerd voor schade die je met jouw auto bij anderen veroorzaakt. Voor schade door extreem weer heb je dus een uitgebreidere dekking nodig. Hiermee wordt schade die is veroorzaakt door een storm door de meeste verzekeraars wel gedekt.

Check je voorwaarden
‘Met dit soort gevallen is het vooral belangrijk om altijd je polisvoorwaarden te controleren’, aldus Wendy. Wij zijn hierin gespecialiseerd en willen dan ook graag met je meekijken. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wil je schade melden en ben je via Ooms verzekerd dan kun je dat melden via de schadeclaim pagina of mailen naar verzekeringen@ooms.com.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie