Steeds meer ondernemers kiezen voor de MKB verzuim-ontzorgverzekering

Geschreven door Leonie de Wit op 29 september 2023

De MKB verzuim-ontzorgverzekering wordt steeds populairder. Deze verzekering betaalt niet alleen de kosten bij ziekteverzuim, maar helpt ondernemers ook extra bij het omgaan met zieke werknemers. Uit nieuwe gegevens van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat het aantal MKB-bedrijven dat voor deze verzekering kiest in één jaar met 146% is gestegen.

MKB verzuim-ontzorgverzekering
Het aantal werknemers dat ziek thuis blijft, is in het afgelopen kwartaal opnieuw afgenomen. Toch is het ziekteverzuim nog steeds hoger dan vóór de coronapandemie in Nederland. Dit blijkt uit gegevens van het CBS. Dit legt een grote last op werkgevers. Ze moeten niet alleen het salaris van zieke werknemers doorbetalen, maar ook voldoen aan re-integratieverplichtingen die al vanaf de eerste ziekteweek gelden. Vooral in het mkb hebben de meeste ondernemers geen HR-afdeling om dit soort zaken op te pakken. Daarom kiezen steeds meer ondernemers voor een verzuimverzekering.

Volgens de meest recente data van het Verbond van Verzekeraars is er een opvallende verschuiving gaande in de verzuimverzekeringskeuzes binnen het MKB. Begin 2023 waren er 24.600 bedrijven met een MKB Verzuim-ontzorgverzekering. Dit betekent een groei van 146% ten opzichte van het voorgaande jaar, toen dit slechts 10.000 bedrijven waren. Deze trend duidt op een duidelijke beweging van traditionele verzuimverzekeringen naar de moderne MKB Verzuim-ontzorgverzekering.

Loondoorbetaling bij Ziekte
Eind 2018 hebben MKB-Nederland, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Verbond van Verzekeraars afspraken gemaakt over de loondoorbetalingsplicht bij ziekte. Er is een maatregelenpakket vastgesteld, waarmee de risico’s voor (kleine) ondernemers worden beperkt en loondoorbetaling bij ziekte – en alles wat daarbij komt kijken – voor hen makkelijker, duidelijker en goedkoper is geworden.

Als onderdeel van die afspraken is er sinds januari 2020 de MKB verzuim-ontzorgverzekering (VOV). Deze verzekering dekt de kosten van ziekte en gecertificeerde professionals nemen de re-integratie- en andere verplichtingen van de ondernemer over. Dit zal de kwaliteit van de re-integratie verbeteren en de last voor de werkgever verminderen, wat zowel goed is voor de werkgever als de werknemer. Paul Lammerts, deskundig adviseur van het project Loondoorbetaling bij Ziekte, benadrukt: "Het begeleiden van een langdurig zieke werknemer is een specialistische taak. Daarom is het belangrijk dat werkgevers worden ondersteund door professionals."

Met het project loondoorbetalingbijziekte.nl probeert MKB-Nederland in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), het Verbond van Verzekeraars en diverse brancheorganisaties, bewustwording te creëren onder werkgevers. Wat komt erbij kijken als een werknemer langdurig ziek wordt en hoe kunnen werkgevers zich hier zo goed mogelijk op voorbereiden? Met onder andere een scan, quiz, video’s, kennisartikelen en toolkit wordt dit zo toegankelijk en interactief mogelijk gemaakt. Mohamed Nabih, projectleider van Loondoorbetaling bij Ziekte: “We raden ondernemers aan zich vooral te laten informeren over de MKB VOV en in gesprek te gaan met hun financieel adviseur of verzekeraar, zodat ze een goede inhoudelijke afweging kunnen maken.”

Meer informatie
Wil je meer informatie over de MKB verzuim-ontzorgverzekering? Vraag vrijblijvend advies aan bij een van onze adviseurs.

Steeds meer ondernemers kiezen voor de MKB verzuim-ontzorgverzekering
Wendy Denk
Neem contact op met Wendy

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie