Starter op de woningmarkt? Deze regelingen helpen jou op weg

Geschreven door Leonie de Wit op 5 mei 2023

Twintigers en dertigers blijven noodgedwongen bij hun ouders of op kamers wonen, omdat ze moeilijk aan een woning kunnen komen. Wist je dat er voor starters meer regelingen zijn dan je wellicht zou denken? Dit is wel afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Bij Ooms zijn we gespecialiseerd in deze(starters)regelingen en we helpen jou graag op weg.

Met de huidige hoge huizenprijzen en de stijgende hypotheekrente is het voor veel starters heel moeilijk om een huis te kopen. Daardoor zijn ze aangewezen op vaak dure huurwoningen. De gemiddelde koopprijs voor een woning ligt momenteel rond de vier ton.

Om starters te helpen hebben gemeenten, maar ook stichtingen, diverse regelingen in het leven geroepen. Grofweg zijn deze onder te verdelen in enkele categorieën:

Kopen met KoopStart
Er zijn inmiddels verschillende startersregelingen van kracht. Kopen met KoopStart is er hier een van. Kopen met KoopStart betekent dat je een woning koopt voor een lagere prijs dan de marktwaarde. De verkopende projectontwikkelaar, woningcorporatie of gemeente verleent je namelijk een zogeheten 'koperskorting'. Zo wordt de woning voor jou betaalbaar. De verlaagde koopprijs heeft als voordeel dat je nu misschien net wél een hypotheek kunt afsluiten en je tegelijkertijd profiteert van lagere maandlasten.

Als je op een later moment de woning wil doorverkopen, betaal je de verkregen koperskorting aan de projectontwikkelaar, corporatie of gemeente. Ook deelt deze partij mee in de eventuele waardestijging of -daling van je woning.

Starterslening
De starterslening is een lening waarmee je als starter net even wat extra kunt lenen voor het aankopen van jouw eerste woning. De starterslening is een aanvullende lening boven op de hypotheek voor starters die voor het eerst een huis kopen. De lening vult de maximale hypotheek die de starter kan krijgen aan tot een door de gemeente gesteld maximum. De eerste 3 jaar betaalt een starter geen rente of aflossing voor de starterslening. De starterslening geldt zowel voor nieuwe als bestaande woningen.

Verschillende startersregelingen
En dan zijn er nog regelingen als Kopen met korting. Een aantal woningcorporaties bieden huizen te koop aan tegen een aantrekkelijke korting. De corporatie geeft zelfs een terugkoop garantie. Dit noemt men koopgarant. Of Huur met optie tot koop. Cokopen is bedoeld voor mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning maar te weinig om een woning te kopen. Mensen met een bruto huishoudinkomen van €44.000 tot €75.000. Bij Cokopen betekent 'betaalbare huur' een aanvangshuur die gelijk is aan maximaal 25% van je bruto huishoudinkomen. En dat de huur jaarlijks met gemiddeld 2% stijgt. Als BWC-lid bouw je elk jaar dat je in de Cokoopwoning woont vermogen op. Je krijgt dit vermogen, €5.000 - €25.000, uitgekeerd op het moment dat je de woning verlaat. De exacte hoogte van het bedrag hangt met name af van de kostprijs van het huurniveau en het aantal jaren dat je in de Cokoopwoning hebt gewoond.

Meer informatie
De kans is groot dat je niet op de hoogte bent van alle startersregelingen. Dat hoeft ook niet, want dat zijn wij bij Ooms Financieel Adviseurs gelukkig wel. We zijn gespecialiseerd in startershypotheken en kennen alle ins and outs. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. We denken mee in mogelijkheden en bedenken verantwoorde constructies. Daarbij kijken we niet alleen naar jouw maximale hypotheek, maar ook naar de meest gunstige voorwaarden. Een hypotheek is voor ons maatwerk. Om die reden leren we jou dan ook graag kennen als persoon, om te kijken welke hypotheek het beste bij jou past. Vraag vrijblijvend advies aan via een van onze adviseurs.

*Dit artikel is verouderd. De starterslening is momenteel niet meer beschikbaar in Rotterdam. Informeer bij één van onze adviseurs naar de mogelijkheden in andere gemeenten.

Starter op de woningmarkt? Deze regelingen helpen jou op weg
Anniek Hoogstad
Neem contact op met Anniek

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie