Schade door overstroming: hoe zit het met je verzekering?

Geschreven door Leonie de Wit op 22 juli 2021

Verzekeraars hebben het druk na de ravage in het zuiden van het land. Huizen, ondernemingen, campings en auto’s zijn door de overstromingen vernield. De grote wateroverlast in Limburg is uitzonderlijk, maar het valt niet uit te sluiten dat het opnieuw gebeurt. Wordt schade door noodweer of zware regenval vergoed? Hoe zit dat bij jouw verzekering?

Door de klimaatverandering valt er meer regen en stijgt de zeespiegel. Daarnaast kan de warmere atmosfeer meer vocht bevatten. Hierdoor kennen we langere perioden zonder regen, maar het betekent ook dat het veel harder kan regenen wanneer de wolken uiteindelijk breken. En hoewel Nederland goed is voorbereid op overstromingen, door de lage ligging kunnen we overstromingen niet helemaal voorkomen.

Ben je verzekerd voor schade door noodweer?

Daarmee rijst de vraag, dekt jouw verzekering schade door noodweer? ‘Over het algemeen geldt dat schades door noodweer vallen onder de opstal- en inboedelverzekering’, legt Ooms verzekeringsadviseur Wendy Denk uit. ‘De meeste particuliere woonhuisverzekeringen dekken schade die het gevolg is van zowel water dat via het dak naar binnenkomt, als water dat door de voordeur naar binnen stroomt. Ook vervolgschade door bijvoorbeeld het uitvallen van elektriciteit en andere voorzieningen valt hieronder.’

Er zijn ook een aantal situaties waarin schade door regenbuien of overstromingen niet gedekt is. Denk aan een overstroming door een dijkdoorbraak of bij het overstromen van een grote rivier. Daarnaast heb je ook een eigen verantwoordelijkheid. Want is er schade ontstaan door gebrekkig onderhoud, of omdat je zelf de ramen open hebt laten staan? Dan krijg je geen vergoeding.

Wet tegemoetkoming schade bij rampen

Overstromingsschade is dus een verhaal apart. Omdat deze schade zo hoog in kosten kan oplopen wordt deze veelal niet gedekt door een opstal- of inboedelverzekering. Er zijn maar een aantal verzekeraars die deze dekking bieden.

Bij overstromingsschade is het soms mogelijk om een tegemoetkoming in de kosten krijgen van de overheid. Maar hier is geen vast bedrag voor vastgesteld. Als slachtoffer heb je dus weinig zekerheid. De overstroming in Limburg is nu als ramp verklaard waardoor de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) van toepassing is. In dat geval kunnen onder andere particulieren en bedrijven in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van de overheid in de geleden schade en de gemaakte kosten als gevolg van een ramp. Toch wordt er op grond van de Wts nooit een volledige schadevergoeding toegekend. Er zijn hier ook voorwaarden aan verbonden.

Autoschade en vakanties vaak niet vergoed

Minder vanzelfsprekend is het vergoeden van schade aan verzopen of weggedreven auto's door verzekeraars. Heb je alleen een WA-verzekering? Dan ben je niet verzekerd voor waterschade. Met deze dekking ben je namelijk alleen verzekerd voor schade die je met jouw auto bij anderen veroorzaakt. Voor een overstroming heb je een uitgebreidere dekking nodig, zoals een WA + beperkt casco of een volledige casco dekking. Hiermee wordt schade die is veroorzaakt door een overstroming door de meeste verzekeraars wel gedekt.

Wie zijn of haar vakantie afbreekt vanwege de weggespoelde tent of ondergelopen hotelkamer, kan vaak aanspraak maken op annuleringskosten. Dit is echter niet altijd het geval, het is dus belangrijk om dit te checken bij je verzekering. Een beschadigd vakantiehuis kan onder de verzekering vallen, maar afgesloten wegen zijn geen geldige annuleringsreden. Toch zou het kunnen gebeuren dat de toegangswegen naar jouw vakantieoptrekje niet begaanbaar of tijdelijk afgesloten zijn.

Check je voorwaarden

‘Met dit soort uitzonderlijke gevallen is het vooral belangrijk om altijd je polisvoorwaarden te controleren’, aldus Wendy. Wij zijn hierin gespecialiseerd en willen dan ook graag met je meekijken. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Schade door overstroming: hoe zit het met je verzekering?
Wendy Denk
Neem contact op met Wendy

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

Rondom het geven van een schenking of juist het ontvangen van een schenking gelden fiscale regels. Deze regels zijn best ingewikkeld. Schenken kan...
Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 2

Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 2

Dit zijn Mignon en Rick. Dit jonge stel is woonachtig in Poortugaal, samen met hun 8-jarige dochter Puck en hond...
Bekijk overzicht