Samenwonen, hoe zit het met je woning?
Wat gebeurt er met je woning wanneer je gaat samenwonen of trouwen? Hoe zit het met de hypotheek? En, is een samenlevingscontract verplicht? Wij leggen het uit.
Jullie zijn verliefd, wonen al een tijdje samen en zijn toe aan de volgende stap: samen een huis kopen. Spannend! Maar wat als je niet getrouwd bent? Er moet van alles geregeld worden op het gebied van de hypotheek en de financiën. Voor samenwonenden die niet getrouwd zijn is in de wet weinig geregeld. Zo houden beide partners hun eigen vermogen, je bent niet aansprakelijk voor elkaars schulden, hebt geen wettelijk recht op partneralimentatie en bent niet elkaars wettelijk erfgenaam. Het is dan ook goed om stil te staan bij hoe je de zaken wilt regelen.
Samenlevingscontract
Als eerste is het belangrijk om een samenlevingscontract op te stellen, wanneer je deze nog niet hebt. Een samenlevingscontract is een overeenkomst tussen twee samenwonende partners waarin afspraken worden gemaakt over de verdeling van (toekomstige) inkomsten, uitgaven, vermogen en schulden. Ook staat erin wat er gebeurt met je bezittingen als je uit elkaar gaat of één van beiden komt te overlijden.
Rol notaris
In een samenlevingscontract regel je onder andere dat je partner in het huis kan blijven wonen als je onverhoopt zou komen te overlijden, maar bijvoorbeeld ook hoe je de hypotheekrente betaalt of verdeelt. En niet onbelangrijk, met een samenlevingsovereenkomst word je ook elkaars fiscale partner, wat dan weer voordelig is met het oog op de hypotheekrenteaftrek.
Voor het opstellen van een samenlevingscontract met eventuele testamenten ga je naar de notaris toe. De notaris stelt een notarieel samenlevingscontract op met al jullie afspraken. Daar zetten jullie beiden je handtekening onder. De notaris bewaart vervolgens jullie samenlevingsovereenkomst. Jullie krijgen een officiële kopie van deze akte. Een notarieel samenlevingscontract voldoet aan de voorwaarden van de Belastingdienst voor fiscaal partnerschap en ook aan de eisen die pensioenfondsen stellen. Het partnerpensioen moet je nog wel zelf aanvragen bij het pensioenfonds.
Wat staat er in het samenlevingscontract?
Hoewel er geen verplichte onderdelen gelden voor het samenlevingscontract, raden we wel aan om er bepaalde afspraken in te zetten. Voor wat betreft het kopen van het huis gaat het om de volgende zaken:
- Algemeen: de hypotheek en het huis
- Wie betaalt (welk deel van) de hypotheekrente?
- Wie betaalt (welk deel van) de aflossing?
- Wat gebeurt er bij waardestijging van het huis
- Overige vaste lasten (zoals kosten voor het huishouden)
- Kosten voor gas, water en licht
- Verzekeringen
- Belastingen
Willen jullie tussentijds de samenlevingsovereenkomst wijzigen, dan kan je dit op elk gewenst moment doen bij de notaris. Hiervoor worden vaak wel kosten in rekening gebracht.
Verschillen samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap/trouwen
Bij een samenlevingscontract heb je minder wettelijke rechten bij overlijden of uit elkaar gaan dan bij een geregistreerd partnerschap of trouwen. Oftewel, bij de wet is niets geregeld. Zo dien je afspraken in een samenlevingscontract zelf vast te leggen. Het voordeel hierbij is wel dat bij het beëindigen van de relatie, de overeenkomst gemakkelijk ontbonden kan worden zonder kosten.
Geregistreerd partnerschap of trouwen als je al een eigen woning hebt
Het kan zijn dat jij jouw woning zelf hebt gekocht, nog voordat jij en je partner samen waren. Als jullie trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, hangt het eigenaarschap van de woning af van de wijze waarop je dat doet. Sinds 1 januari 2018 geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen als je trouwt of geregistreerd partnerschap sluit. Erfenissen en schenkingen die je hierna ontvangt, zijn alleen van jou. En al je bezittingen en schulden die van jou waren voordat je trouwde, blijven ook van jou alleen. Dus ook je huis.
Huwelijkse- en partnerschapsvoorwaarden
Als je het anders wilt regelen, kan je dat in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden aangeven. Dat doe je bij de notaris. In de voorwaarden kun je onder andere vastleggen hoe je de bezittingen verdeelt, wie rentevergoeding betaalt, wat er gebeurt bij een scheiding. Het kan verstandig zijn om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen als de één veel meer vermogen heeft dan de ander.
Ga je samenwonen?
Ga je samenwonen en heb je advies nodig met betrekking tot je woning of andere financiële zaken? We kijken graag met je mee. Ook je verzekeringen dien je opnieuw onder de loep te nemen wanneer je gaat samenwonen. Bij Ooms helpen we je graag. Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze adviseurs.