Overdrachtsbelasting zakelijk vastgoed naar 10,4%

Geschreven door Leonie de Wit op 20 oktober 2022

De overdrachtsbelasting voor bedrijfsonroerendgoed en commercieel vastgoed (zoals woningen voor verhuur) wordt per 2023 verhoogd van 8% naar 10,4%.

Als je na 1 januari 2023 een woning koopt voor belegging of wanneer je een bedrijfspand koopt dan betaal je 10,4% overdrachtsbelasting. Het tarief is tot die tijd 8%. Voor een woning in eigen gebruik blijft de 2% overdrachtsbelasting gelden.

Het moment dat de akte bij de notaris wordt getekend is bepalend voor het bepalen van de overdrachtsbelasting. Stel dat je een onroerende zaak in 2022 koopt, maar de notariële levering in 2023 plaatsvindt, dan betaal je 10,4% overdrachtsbelasting. Probeer er in dat geval dus voor te zorgen dat de notariële levering ook in 2022 plaatsvindt.

Groninger-akte

Wanneer de notariële levering niet lukt in 2022, dan zou een Groninger-akte uitkomst kunnen bieden. In deze akte kun je afspreken dat de eigendom van een onroerende zaak wel wordt geleverd, maar dat de koopprijs nog niet wordt betaald. Bij niet betalen komt de eigendom overigens automatisch weer toe aan de verkoper. Bekijk wel of de extra kosten van het opmaken van een Groninger-akte opwegen tegen het tariefvoordeel van de overdrachtsbelasting. Ook de bank dient hiermee akkoord te gaan, dus het is verstandig om een dergelijke constructie altijd met je bank te overleggen.

Vraag op tijd een taxatie aan

Om te zorgen dat de notariële levering op tijd kan plaatsvinden is het van belang om op tijd een taxatie aan te vragen. Ook als je vragen hebt kun je uiteraard bij ons terecht. Ooms Taxaties helpt je graag! Voor meer informatie klik hier of neem telefonisch contact met ons op (010-424 88 50) of per mail (taxaties@ooms.com).

Overdrachtsbelasting zakelijk vastgoed naar 10,4%
Sytske Kooijman
Neem contact op met Sytske

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Ooms Taxaties is voorbereid op Dupa 2.0: Duurzaamheid in focus.

Ooms Taxaties is voorbereid op Dupa 2.0: Duurzaamheid in focus.

Deze week is Dupa 2.0 live gegaan. Dit is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken, TEGOVA NL en RICS met betrekking tot de meest recente regelgeving inzake...
Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?

Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?

Wil je minder belasting betalen over je huis? Dan kun je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking. De gemeente schat jaarlijks wat je huis waard is, maar het komt voor dat ze er flink...
Bekijk overzicht