OOMS VERBINDT OUD MET NIEUW

OOMS VERBINDT OUD MET NIEUW

Geschreven door Robbin Kroesbergen op 4 april 2018

“In deze vergaderruimte kwamen directieleden samen,” vertelt Peter Nederpelt, Directeur/Register Makelaar en Taxateur o.z. Ooms Makelaars, terwijl hij de vip-kamer binnenloopt. De gebrandschilderde ramen met schepen en wapens van Rotterdam zorgen voor sfeervol licht. De kamer is gevuld met grote vitrine- en schuifkasten van massief hout. In het midden staat een grote houten ovale tafel. Met een hamer in het midden. “Deze hamer heeft veel bijeenkomsten beëindigd,” vertelt Peter met de hamer in zijn handen. “Zie je die beschadiging in het paneel daar?” Tussen de gebrandschilderde ramen is een houten paneel met meerdere krassen. “De kop van deze hamer is langs het hoofd van een directielid gevlogen en in dit paneel terechtgekomen. De voorzitter wilde de vergadering blijkbaar heel graag tot een einde roepen.”

Eigenaardig geel licht

Zodra je door de draaideur loopt, waan je jezelf in een ander tijdperk. De verbazingwekkende glazen koepel trekt direct de aandacht. Het glas en gebrandschilderde tekens van de dierenriem zorgen voor een eigenaardig geel licht in de hal van het hoofdkantoor van de Rotterdamse makelaar.

Overal zitten verhalen

De historie van het ‘Ooms-gebouw’ is tastbaar. De vergaderruimte alleen al bevat meerdere verhalen. Slim verborgen achter houten panelen staat een antieke kluis. Zo groot als een volwassen man. De massieve deur opent zwaar. Vroeger lag hier het vermogen van de gebruiker. Nu staat er enkel een ongebruikte houten stellingkast. In de nis van twee grote vitrinekasten hangen de scheepskaarten van de eerste gebruiker van het pand. Bovenop de gedecoreerde schouw staan er twee bijna identieke voorwerpen. “Vroeger klom iemand elke dag op de ladder om er een nieuw kalenderblad in te doen. Zo hielden ze de datum bij,” vertelt Nick Forger, Manager Wonen/Register Makelaar en Taxateur Ooms Makelaars.

Onveranderd

Peter vertelt dat het pand zo goed als onveranderd is gebleven. Iets wat zeer uniek is voor een kantoor dat meer dan 100 jaar oud is en slechts drie gebruikers kent. In 1915 ontworpen en gebouwd voor de Stoomboot- en Transportonderneming W. van Driel. Vervolgens betrok Frans Swarttouw in 1927 het pand, tot 1979. Sindsdien is het de thuishaven van Ooms Makelaars en Financieel Adviseurs.

Het is goed terug te zien dat het pand aanvankelijk voor een scheepsfirma was gebouwd. De trapleuning wordt versierd door loden zeepaarden. Zeekrabben ondersteunen de leuning. Ook komen er slangen, monsters, salamanders en vissen terug. De gebrandschilderde ramen geven een prachtig zicht over de beroemde Maas en het alsmaar veranderende Rotterdam.

De historie van Ooms

Zodra je de hal binnenstapt, valt je oog direct op de gigantische marmeren trap. Deze brengt je naar de eerste verdieping. In een spreekkamer staan vitrinekasten vol spullen die de historie van Ooms zichtbaar maakt. Nick: “Dit is echt de historie van Ooms en makelaardij. Oude kasboeken, een kassa, handmatige telmachine, guldens, oude fotocamera’s, oude folders en contracten.” Een tastbare herinnering die je laat zien dat je te maken hebt met een makelaar die al meer dan 90 jaar makelt.

Modern rijksmonument

Het pand, inmiddels met Rijksmonumentstatus, kon niet ontkomen aan enige modernisering. Zo is 50 jaar geleden Maaskade 113 gekoppeld aan Maaskade 115. Het hoekpand bestond uit vier woningen. “De verbouwing legde kelders bloot waarvan men het bestaan niet wist en onbekende trappenhuizen werden ontdekt. De verbouwing van het tweede pand was een grote historische ontdekking,” zegt Peter. Twee verschillende panden die één kantoor vormen.

De Komma

“Of het nu gaat om hun eigen kantoorpand, kopers die tekenen voor een bestaande woning of het tekenen van het contract voor een nieuwbouwwoning. Het is typerend voor Ooms om oud en nieuw samen te laten komen,” vertelt Nick. In de hal van het hoofdkantoor staat een metafoor voor dit samenkomen. De Komma symboliseert Ooms. Het staat voor de overgang van oud naar nieuw. Zodra oude ervaring met jong enthousiasme samenkomt, ontstaat er een komma. Een symbool voor iets wat nooit eindigt.

Niet in Noord, niet op Zuid

De herkenbare feloranje letters schijnen sinds 1979 over de stad. Onderdeel van de wereldberoemde Rotterdamse skyline. Niet in Noord, niet op Zuid, maar precies in het midden. Op het Noordereiland. Vanaf de Maasboulevard herkenbaar voor elke voetganger, fietser of automobilist als het ‘Ooms gebouw’. Een plek waar Rotterdam oud en nieuw met elkaar verbindt.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie