Nieuw model Taxatierapport Wonen 2021 per 1 oktober

Geschreven door Julia Huisman op 29 september 2021

De taxatiebranche en geldverstrekkers hebben gezamenlijk een nieuw model taxatierapport Wonen 2021 ontwikkeld. Vanaf 1 oktober 2021 moet er met het nieuwe model gewerkt worden. In het nieuwe model is er meer aandacht voor duurzaamheid en de bouwkundige staat van de woning. Consumenten hebben bij dit nieuwe model meer baat.

In het nieuwe rapport is meer aandacht voor duurzaamheid en de bouwkundige staat van de woning. Het taxatierapport vervangt niet de bestaande bouwkundige keuring. Consumenten krijgen wel een indicatie van de bijkomende kosten en risico’s op het gebied van verduurzaming, herstel van onderhoudsachterstand, eventuele funderingsproblematiek en overige bouwkundige gebreken van de woning. Ook kunnen zij nagaan in hoeverre de woning voldoet aan de eisen die het klimaatakkoord voor de toekomst stelt.

Het nieuwe modeltaxatierapport maakt daarnaast verdiepingsslagen, onder meer voor de onderbouwing van de waarde, erfpacht en de Vereniging van Eigenaars. Voor geldverstrekkers is de indicatie van bijkomende kosten waardevol. Zij kunnen bij het verstrekken van de hypotheek nagaan of aan alle voorwaarden wordt voldaan en zij krijgen zo beter inzicht in mogelijke financiële risico’s. Bovendien kunnen zij meer maatwerk leveren met een op de consument én woning toegespitst financieringsplaatje.

Leesbaarheid verbeteren

De taxatiebranche en geldverstrekkers willen met het nieuwe rapport de kwaliteit van de taxatierapporten verhogen en de leesbaarheid voor de consument verbeteren. De taal van het rapport is dan ook fors onder handen genomen. De tekst is nu in begrijpelijke taal voor consumenten geschreven. Juridisch en technisch taalgebruik is zo veel mogelijk vermeden.

Op sommige onderdelen wordt het rapport uitgebreider en ook komen er extra onderdelen bij. Naast het hoofdstuk over verduurzaming en een uitgebreide bouwkundige opnamestaat, komt er bijvoorbeeld ook meer aandacht voor de onderbouwing van de marktwaarde.

Intensieve opleiding voor woningtaxateurs

Om deze kwaliteitsslag te kunnen maken, gelden er aanvullende opleidingsvereisten voor woningtaxateurs. Voordat zij met het nieuwe model aan de slag mogen, doen ze een intensieve opleiding met afsluitende toets. Taxateurs kunnen alleen deelnemen aan het examen als zij voldoen aan de vereisten van NRVT, op het gebied van permanente educatie en praktijkervaring. Daarnaast ondergaan alle woningtaxateurs de komende 3-5 jaar een mondeling assessment, waarmee de praktijk getoetst wordt. Zo bewijzen zij, opnieuw, hun vakbekwaamheid in het taxeren en in het werken met het nieuwe modeltaxatierapport.

Bron: NVM.nl

Nieuw model Taxatierapport Wonen 2021 per 1 oktober
Sytske Kooijman
Neem contact op met Sytske

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?

Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?

Wil je minder belasting betalen over je huis? Dan kun je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking. De gemeente schat jaarlijks wat je huis waard is, maar het komt voor dat ze er flink...
Is jouw huis meer waard geworden? Dan kunnen jouw maandlasten omlaag

Is jouw huis meer waard geworden? Dan kunnen jouw maandlasten omlaag

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren gestegen. De kans is dus groot dat jouw woning meer waard is geworden. Hierdoor wijzigt de verhouding tussen je hypotheekschuld en de...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie