Met deze tips verkoop je sneller je woning

Geschreven door Leonie de Wit op 10 juni 2022

Nu het aantal bezichtigingen op een woning lijkt af te nemen, wordt presentatie van jouw woning weer een stuk belangrijker. Hoe zorg je ervoor dat jouw woning er aantrekkelijk uitziet tijdens een bezichtiging?

Er is nog geen reden tot paniek. Zeker woningen die instapklaar zijn, worden nog steeds goed verkocht. De gedateerde huizen hebben nu wel een iets langere verkooptijd. Dat betekent dat de presentatie van een woning weer belangrijker wordt. Maar hoe doe je dat? Hoe bereid je je huis optimaal voor op een bezichtiging?

Begin bij het begin
Je wil dat potentiële kopers zich direct thuis voelen, zonder dat ze het gevoel krijgen dat ze bij je op bezoek zijn. Creëer daarom zoveel mogelijk rust in huis door overbodige spullen weg te halen. Loop voor de bezichtigingen nog even door het huis om de boel recht te trekken en de laatste losse spullen op te ruimen. Het is niet nodig om het huis leeg te halen. Kijkers houden niet van een kaal en kil huis. Laat dus zeker nog enkele neutrale accessoires staan, zoals planten en kaarsen. Probeer het huis er net zo uit te laten zien als op de foto’s. Herkenning geeft een positief gevoel.

Geef een realistisch beeld van je huis
Met een mooie fotoserie lok je waarschijnlijk meer bezichtigingen uit, maar je wil daar niet te ver in gaan. Je wil niet dat mensen teleurgesteld worden als ze jouw huis bezichtigen. Dat betekent niet dat je geen mooie foto’s kunt maken. Maar houd het realistisch. Rotzooi, viezigheid en onnodige spullen kun je weghalen. Ook een grote plant, die wellicht net teveel ruimte inneemt, kun je (tijdelijk) een andere plek geven. Het is wel belangrijk om de kamers ruimtelijk te houden, voor zover dat mogelijk is.

Achterstallig onderhoud woning
Een wandje verven is vooral een kwestie van smaak en zal weinig uithalen. Eén van de meest in het oog springende onderhoudswerkzaamheden is vooral het schilderwerk aan kozijnen en ander houtwerk. Het kan lonen om een schilder te laten komen, alvorens je je woning te koop zet. Ook het repareren van lekkende daken, het verwijderen van schimmelvlekken en het vervangen van die kapotte kraan kunnen geen kwaad. En niet onbelangrijk, het wegwerken van achterstallig onderhoud is een van de weinig dingen die je wél lastminute kunt regelen voordat je huis in verkoop gaat.

Laatste moment investeringen
Het is misschien wel het eerste wat in je opkomt. En het is geen gekke gedachte, een mooie keuken kan gunstig zijn voor de verkoop van de woning. Het maakt de woning instapklaar oftewel turn-key bij het verkopen van je huis, maar het is wel een kwestie van smaak. Het kan zomaar zo zijn dat jouw droomkeuken er direct uit gesloopt zal worden door een volgende bewoner. Wanneer jouw keuken of badkamer hopeloos verouderd is, is het wel een goede optie. Kies in dit geval wel altijd voor een neutrale keuken (of badkamer) en laat je niet leiden door trends. De wachttijden zijn momenteel wel langer dan normaal. Je kunt met een simpele verbouwing zomaar 6 maanden verder zijn. Vraag jezelf dus af of het echt nodig is. Waar het uiteindelijk om gaat is functionaliteit. Is er iets kapot of niet meer functioneel? De vraag is dan of je voor een nieuwe keuken of badkamer moet gaan, of dat het wellicht afdoende is om de keukenapparatuur te vervangen.

Advies nodig?
Wil jij je woning verkopen en je huis optimaal voorbereiden? We helpen je er graag bij. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadviesgesprek aan met een van onze makelaars. Met Ooms Makelaars haal jij het meeste uit jouw verkoop.

Met deze tips verkoop je sneller je woning
Leonie de Wit
Neem contact op met Leonie

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Een voorstellen... In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat...
Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Even voorstellen… In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat zijn...
Bekijk overzicht