Meer hypotheekmogelijkheden voor mensen met een flexibel inkomen

Meer hypotheekmogelijkheden voor mensen met een flexibel inkomen

Geschreven door Robbin Kroesbergen op 30 juli 2019

Veel ZZP-ers en freelancers hebben moeite met het verkrijgen van een verantwoorde hypotheek. Daar komt binnenkort verandering in. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) start namelijk eind dit jaar nog met een pilot met negen geldverstrekkers. Door middel van een Arbeidsmarktscan kan de stabiliteit van het inkomen beter in kaart worden gebracht. Hierdoor krijgen mensen met een flexibel inkomen meer mogelijkheden om op verantwoorde wijze een hypotheek met NHG af te sluiten.

Grote verschillen tussen een vast en flexibel inkomen

Om overkreditering te voorkomen is het van belang dat de hypotheekverstrekker bij de bepaling van de leenruimte voldoende zicht heeft op de bestendigheid van het inkomen. Dit is bij een vast inkomen uit loondienst makkelijker dan voor flexwerkers, mensen die net in loondienst zijn en nog geen intentieverklaring hebben.

Heb je een flexibele arbeidsovereenkomst? Dan bestaan er tot op heden drie mogelijkheden om een hypotheek te krijgen:

De standaardregeling voor flexwerkers

  • Voor alle flexwerkers
  • Minimaal drie jaar werkzaam
  • Mogelijk bij nagenoeg alle geldverstrekkers, ook met NHG

De perspectiefverklaring

  • Alleen voor uitzendkrachten bij gecertificeerde uitzendbureaus (UZB)
  • Minimaal één jaar werkzaam bij hetzelfde UZB
  • Mogelijk bij 17 aangesloten geldverstrekkers, ook met NHG

De arbeidsmarktscan

  • Voor alle flexwerkers
  • Minimaal één jaar werkzaam
  • Alleen bij Florius en Obvion, niet mogelijk met NHG

Pilot met behulp van de Arbeidsmarktscan

Vanaf eind dit jaar komt hier verandering in. NHG start dan namelijk met een pilot om de Arbeidsmarktscan als breder geaccepteerd instrument in te zetten. Hierdoor kan een beter beeld geschept worden over de stabiliteit van het inkomen, zodat op korte termijn meer mensen met een flexibel arbeidscontract verantwoord een hypotheek met NHG kunnen krijgen. De ZZP-ers en freelancers profiteren mooi mee van deze nieuwe maatstaf.

Wij als Ooms Financieel Adviseurs zijn blij met deze stappen, omdat door deze pilot ook maatwerkhypotheken met NHG verstrekt kunnen worden en NHG niet alleen meer vanzelfsprekend is voor de rechttoe rechtaan aanvragen. Hierdoor wordt een hypotheek met NHG straks voor een grotere groep mensen bereikbaar.

Benieuwd wat dit voor jou kan betekenen en welke 9 geldverstrekkers hierbij betrokken zijn? Onze financieel adviseurs vertellen je graag meer. Kijk hier alvast voor meer informatie of bel naar 010-4248810.

Bovenstaande informatie komt deels uit het recent verschenen bericht van NHG. Het hele bericht lees je hier.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie