Maak van je nieuwe woning een oase van rust

Maak van je nieuwe woning een oase van rust

Geschreven door Leonie de Wit op 3 juni 2022

Het leven is al druk genoeg. Het is daarom fijn om van je woning een oase van rust te maken. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Wij geven daarom wat tips.

De eerste tip ligt voor de hand. Een opgeruimd huis doet al heel veel. Veel spullen in huis ogen rommelig en geven onrust. Sommige dingen zijn uiteraard functioneel, maar niet per se mooi. Ze zorgen niet voor rust als ze in het zicht liggen. Het is beter om dit soort zaken weg te werken. Dit doe je door te kiezen voor dichte kasten, in plaats van open kasten. Zo kun je overal snel bij, maar ligt het niet direct in het zicht.

Nu zeggen veel mensen dat een huis moet leven en een opgeruimd huis al snel saai wordt. Niets is minder waar. Spullen geven niet per definitie levendigheid en sfeer, een vol huis vol spullen kan net zo goed saai zijn. Sfeer creëer je met warme kleuren op de muur, mooie materialen en bijzondere accessoires.

Accessoires en toch rust
Sommige mensen zijn gek op accessoires, terwijl andere mensen het al snel te rommelig vinden. Daar schuilt ook direct het gevaar. De meest gemaakte fout met accessoires is dat mensen vaak lukraak overal kleine dingen neerzetten. Hierdoor wordt het geen geheel en oogt je woning vooral onrustig of zelfs rommelig. Hoe pak je het goed aan?

Kies je accessoires zorgvuldig. Kies liever een mooie schaal, dan vijf verschillende kleine dingen. De accessoires in je woning verdienen de aandacht. Zorg dat je het mooi uitstalt. Wellicht zit er een verhaal achter bepaalde accessoires en dat maakt je woning gelijk persoonlijk.

Dat kunnen fotolijstjes zijn, verzamelingen, of bijzondere vondsten. Die persoonlijke touch is voor iedereen belangrijk. Probeer het wel te groeperen. Dan wordt het één ding, in plaats van overal losse dingen.

Kleurgebruik
De kleuren in jouw woning bepalen ook de rust. Dat wil niet zeggen dat je voor wit moet gaan, ook andere kleuren werken goed. Denk bijvoorbeeld aan een warmroze tint, of beige, grijs. Het gaat er ook om hoe je de kleur gebruikt. Gebruik je veel verschillende kleuren, dan wordt het onrustig. Gebruik de kracht van de herhaling en beperk je tot twee of maximaal drie verschillende tinten. Dat zorgt voor een veel rustiger beeld.

Creëer eenheid door meubels op elkaar af te stemmen.
Kies voor een bepaalde stijl of laat de verschillende stijlen goed door elkaar lopen. Niet alles van 1 stijl in de ene ruimte en de andere ruimte een heel andere stijl; Dit geeft onrust. Kijk ook eens naar de hoeveelheid meubels die je hebt. Soms is het heel simpel: less is more. Heb je echt dat kastje in de hoek nodig? Of die stoel in de hoek? Kijk kritisch naar je (nog in te richten) woning. Of doe het samen met je partner of goede vriend(in). Begin niet gelijk te groot, maar een ruimte per keer. Je zult zien dat er al snel meer balans ontstaat, wat uiteindelijk meer rust zal geven in jouw woning.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie