Let op met het verzekeren van jouw monument

Let op met het verzekeren van jouw monument

Geschreven door Leonie de Wit op 20 juli 2022

Heb jij een monument gekocht? Wonen in een monument is voor veel mensen een droom die uitkomt. Denk bijvoorbeeld aan een oude molen of een klooster. Of het nu op een rijksmonument, provinciaal monument, gemeentemonument of beschermd stadsaanzicht gaat: je wilt dit monumentaal pand natuurlijk goed verzekeren. Bijvoorbeeld tegen brand- of waterschade. Maar hoe werkt het afsluiten van een verzekering voor een monument eigenlijk?

Je bent als eigenaar verplicht om er alles aan te doen om de monumentale waarde van het pand te behouden. De opstalverzekering dekt het herstel van de monumentale waarden.

Opstalverzekering
Wanneer je een opstalverzekering voor jouw monumentale woning wilt regelen, dan is de herbouwwaarde van jouw woning erg belangrijk. De herbouwwaarde is het bedrag dat je nodig hebt om het monument opnieuw te bouwen op dezelfde plaats in dezelfde staat. Maar hoe bereken je die voor een monument? Om de herbouwwaarde van een gewone koopwoning te berekenen gebruik je normaal gesproken de herbouwwaardemeter. Deze waardemeter gaat echter uit van standaardbouw. Een monument wijkt af van die standaardbouw. Vaak is er sprake van een bijzondere architectuur en unieke elementen.

Daarom moet je meestal een taxatierapport hebben waar de herbouwwaarde in staat. Met dit rapport kun je een opstalverzekering aanvragen. De taxatie mag vaak niet ouder zijn dan drie jaar.

Kosten opstalverzekering monument
De kosten, oftewel premie, voor een opstalverzekering van een monument zijn vaak duurder dan die van een ‘standaardwoning’ omdat de herbouwwaarde van een monument een stuk hoger ligt dan een gewoon huis van dezelfde grootte. Het opnieuw bouwen of herstellen van een monument bij schade, kost ook flink meer dan bij een ‘gewoon huis’. Alle bijzonderheden van het pand moeten immers ook weer worden hersteld.

Heb je geen monumentaal pand, maar wel een bijzondere woning?
Heb jij geen monument, maar wel een bijzondere woning? Bijvoorbeeld met een bijzondere trapgevel? Ook dan gaat het berekenen van de opstalverzekering anders dan wanneer je een 'standaard' huis hebt. Ook hier kun je namelijk geen herbouwwaardemeter gebruiken voor de woning. Deze waardemeter gaat bij de berekening namelijk uit van een standaard bouwstijl en niet de bijzondere elementen, zoals die trapgevel, die je vaak bij monumenten ziet.

Heb je vragen?
Ben je benieuwd hoe je jouw monument of bijzondere woning het beste kunt verzekeren? Onze adviseurs staan voor je klaar. Dat is het fijne van een Financieel Adviseur bij Ooms Makelaars, die kun je hier altijd voor benaderen. We adviseren je graag.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie