Lagere maandlasten? Zo doe je dat!

Lagere maandlasten? Zo doe je dat!

Geschreven door Leonie de Wit op 16 mei 2022

De boodschappen worden duurder, energietarieven stijgen en ook de brandstofprijzen zijn omhoog gegaan. Gelukkig kunnen nog altijd veel huishoudens besparen op hun maandelijkse lasten, zonder dat ze het wellicht weten. Hoe? Ooms Financieel Adviseur Jacco Groenewoud legt het uit.

Hypotheek samenvoegen met krediet
Stel, je hebt een of meerdere persoonlijke kredieten en ook een hypotheek. Je betaalt maandelijks bedragen aan verschillende partijen tegen verschillende rentes. Wanneer je die verschillende leningen samenvoegt, met bijvoorbeeld jouw hypotheek, zou het zomaar kunnen dat je maandelijks een stuk gunstiger uit bent.

Overwaarde benutten
Hoe hoger de overwaarde van je woning, hoe minder risico de bank met jouw hypotheek loopt. Hoe lager dat risico, hoe lager doorgaans de rente is. Dus wanneer je overwaarde op je woning hebt, val je vaak in een lagere risicoklasse bij je geldverstrekker. Hierdoor kun je dus een lagere hypotheekrente krijgen. Afhankelijk van jouw geldverstrekker verwerken zij dit automatisch of dien je een nieuw taxatierapport te laten opmaken om je hypotheekrente te kunnen verlagen.

Senioren hebben vaak een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar tegelijkertijd een lager (pensioen)inkomen. Dat kan lastig zijn in een tijd waarin alles duurder wordt. Er zijn diverse mogelijkheden om het geld van de overwaarde vrij te maken, bijvoorbeeld als aanvulling op het pensioen of om de woning aan te passen/ te verbeteren. Zo kun je zorgeloos blijven wonen in jouw eigen huis, met een geldbedrag om naar wens te besteden.

Hypotheek oversluiten
De hypotheekrente is aan het stijgen, maar is nog altijd laag. Oversluiten zou dus voordelig kunnen zijn. Simpel gezegd sluit je dan gewoon een nieuwe hypotheek af, waarbij je een (veel) gunstigere rente hebt. Je lost met dat geld in een keer je oude hypotheek af. Het oversluiten van je hypotheek is niet zonder kosten, maar ook met deze kosten mee berekend ben je vaak alsnog voordeliger uit. Het kan zomaar tot honderden euro’s per maand besparen. Een eventuele boeterente is fiscaal aftrekbaar. En wanneer je oversluit aan het einde van je rentevaste periode, hoef je geen boeterente te betalen aan je huidige bank. Dan ben je helemaal voordelig uit.

Een andere goede reden om over te sluiten is om meer zekerheid over je maandlasten te krijgen. Wanneer je nu voor bijvoorbeeld 10 of 20 jaar je rente vastzet, dan heb je zekerheid. Je weet dat je die periode deze lage rente blijft betalen. En dat is interessant nu de rente aan het stijgen is.

Aflossingsvrije hypotheek
Het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat je lagere maandlasten hebt, dan bij een hypotheek waarbij je wel aflost. Omdat je niet aflost op je hypotheek, betaal je alleen maandelijks de hypotheekrente (dus geen aflossingen). Dit betekent dat je maandelijks meer overhoudt om vrij te besteden. Het kan een oplossing zijn, wanneer je in deze krappe woningmarkt kiest voor een iets duurdere woning.

Voor veel mensen is een deel aflossingsvrij een goede optie om de hoge maandlasten nog acceptabel/ betaalbaar te kunnen houden. Let wel: het maximum aan aflossingsvrije hypotheek mag niet meer bedragen van 50% van de woningwaarde. In sommige gevallen is de rente over een aflossingsvrije hypotheek niet fiscaal aftrekbaar. Laat je goed adviseren door jouw hypotheekadviseur.

Maandlasten optimaliseren?
Vraag jij je af hoe jij jouw maandlasten kunt optimaliseren? Wij kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met een van onze adviseurs.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie