Kloos is stoer en stads wonen in een zee van rust en ruimte.

Geschreven door Julia Huisman op 29 juli 2021

Van Aken is een architectenbureau met een hart. Hart voor architectuur, hart voor duurzaamheid en hart voor de klant. En dat is duidelijk te zien in Kloos. “Van het begin af aan was het fijn om aan dit project te werken”, vertelt architect Eefje van Gerven. Samen met Gert van den Hoven en een team collega’s ontwierp zij de nieuwe wijk. Haar ogen lichten op als ze er over vertelt. “Ik ben echt trots als ik zie hoe het gaat worden.”

“Het begon al met de inspraakronde voor omwonenden. We hadden verschillende thema’s bedacht als insteek voor de architectuur. Men koos voor het industriële thema; onze eigen favoriet. Dat past zo goed bij de omgeving. En met de samenwerkingspartners lagen we ook meteen op één lijn. We wilden allemaal iets bijzonders neerzetten en kwaliteit leveren.”

Hoog en droog

Voor de architecten was het project er één vol leuke uitdagingen. “Buitendijks mogen bouwen levert al de vraag op hoe je omgaat met het water. Het gebeurt zelden maar mocht het water te hoog komen dan wil je de huizen droog houden.” De parkeerplekken op kadehoogte en de huizen en appartementen erboven bouwen bleek de oplossing. “Daarnaast is besloten elementen van de oude fabriek te behouden. Mooi om daar de ontwerpen voor de huizen en appartementen in te verwerken. De grote spanten geven de loodsappartementen een stoere uitstraling. De kleinere spanten verbinden de gemeenschappelijke buitenruimte van de dijkhuizen.”

Licht en ruimte

Ander bijzonder aspect: Kloos bestaat uit houtbouw. “Daardoor hoeven we maar 15% van de normale hoeveelheid beton te gebruiken. Dat is zowel milieuvriendelijker als duurzamer. Daarbij is hout veel lichter in gewicht wat goed is voor deze buitendijkse plek.” Licht en ruimte zijn ook belangrijke aspecten in het ontwerp. “De uitzichten vragen om grote raampartijen en verschillende niveaus in de huizen. Zo hebben de dijkwoningen vides en zijn er ook maisonettes bij de appartementen. Die bieden een nog mooier uitzicht.”

Verwend

Eefje vertelt zo enthousiast over Kloos dat ze niet lang hoeft na te denken over de vraag of ze er zelf zou willen wonen. “Jazeker!”, klinkt het direct. “Het is dat ik mijn leven al in Brabant heb maar anders zou ik het wel weten. Je wordt hier eigenlijk aan twee kanten verwend. Je hebt het prachtige uitzicht over de Noord met al die schepen die voorbij varen. Zo mooi! En aan de andere kant heb je uitzicht op werelderfgoed! De molens liggen als het ware in je achtertuin. Trouwens,” besluit Eefje, “dat vind ik ook mooi aan Kloos: het buitenaspect. Je woont fijn, je hebt je eigen buitenruimte maar als je de deur uit gaat, dan is het ook prachtig met de boulevard en de gemeenschappelijke ruimtes. Echt overal is aan gedacht!”

Bekijk hier het hele Kloos magazine voor alle informatie.

Kloos is stoer en stads wonen in een zee van rust en ruimte.
Salomé Schaap
Neem contact op met Salomé

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 1

Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 1

Dit zijn Mignon en Rick. Dit jonge stel is woonachtig in Poortugaal, samen met hun 8-jarige dochter Puck en hond...
De Woonbeurs Rotterdam 2024 was een succesvol evenement!

De Woonbeurs Rotterdam 2024 was een succesvol evenement!

Afgelopen weekend was het weer tijd voor De Woonbeurs in het WTC-gebouw in Rotterdam. Dé beurs waar je alles vindt wat je nodig hebt om van jouw droomwoning werkelijkheid te...
Bekijk overzicht