Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 1

Geschreven door Robbin Kroesbergen op 27 maart 2024

Dit zijn Mignon en Rick. Dit jonge stel is woonachtig in Poortugaal, samen met hun 8-jarige dochter Puck en hond Teddy.

Samen zijn ze al een tijdje op zoek naar een leuke woning in Rhoon. Hun dochter Puck zit daar op school en hun sociale leven speelt zich voornamelijk daar af. Zowel Mignon als Rick zijn zelfstandig ondernemer, wat het kopen van een (nieuwbouw)woning extra spannend maakt. Welke vragen hebben ze? En waar twijfelen ze over? In dit eerste deel gaan ze in gesprek met nieuwbouwspecialist Daniël Stout om meer te weten te komen over de voor- en nadelen van nieuwbouwwoningen ten opzichte van bestaande bouw, de inschrijvingsprocedures bij nieuwbouwprojecten en de voordelen van energieneutrale woningen.

Mignon: Wij zijn al een tijdje op zoek naar een nieuwe woning en twijfelen daarbij heel erg tussen een nieuwbouwwoning in een aankomend nieuwbouwproject in Rhoon of bestaande bouw. Zijn er bepaalde voordelen aan het kopen van een nieuwbouwwoning ten opzichte van een bestaande woning?

Daniël: Absoluut! Die zijn op verschillende fronten te vinden. Nieuwbouwwoningen voldoen aan de nieuwste duurzaamheidseisen, zo zijn ze onder andere gasloos en is jouw toekomstbestendigheid verzekerd. In de eerste jaren na oplevering vergt het weinig onderhoud, omdat alles nieuw is en er ook garanties op onderdelen van toepassing zijn. Bovendien zijn ze energiezuinig, wat zich elke maand vertaalt in besparingen op je rekening. En trouwens, sinds 2024 zorgt het energielabel ervoor dat je een stuk meer kan lenen bij een hoger energielabel. In het beste geval kun je maximaal € 50.000 meer lenen dan voor een woning met bijvoorbeeld een EFG-label.

Rick: We hebben al een keer gesproken met een aankoopmakelaar van Ooms. We zijn destijds goed geïnformeerd over wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van bestaande bouw. Waar moeten we rekening mee houden bij de aankoop van een nieuwbouwwoning?

Daniël: Ik denk dat het belangrijkste toch wel de dubbele lasten zijn. Tijdens de bouw van de nieuwe woning heb je al kosten voor die woning. Zo bestaat er bijvoorbeeld de mogelijkheid om dubbele lasten mee te financieren. De financieel adviseurs van Ooms zijn het beste in staat om jullie daarover te adviseren.

Rick: We merken ook dat elk nieuwbouwproject een andere manier van inschrijven heeft. Waar moeten we op letten bij het inschrijven voor een bouwnummer?

Daniël: Elke ontwikkelaar hanteert zijn eigen inschrijf- en toewijzingsbeleid, en dat is volkomen acceptabel. Elke ontwikkelaar is vrij om eigen procedures te hanteren. De procedure voor inschrijving en toewijzing wordt altijd bekendgemaakt zodra de verkoop van start gaat. Het belangrijkste bij het inschrijven en het aangeven van voorkeur voor een woning, is dat je kiest voor de woning die jouw absolute voorkeur heeft, en niet voor een woning om meerdere opties open te houden. We geven bij voorkeur de woning toe die de hoogste prioriteit heeft voor de koper. Dit is vaak de woning die direct in gedachten komt bij de inschrijving, wat de kans vergroot dat je de woning daadwerkelijk kunt aanschaffen.

Mignon: Hoe werkt de toewijzing van een nieuwbouwwoning en zijn er stappen die wij kunnen nemen om meer kans te maken op een bouwnummer?

Daniël: Dat verschilt per project en per ontwikkelaar. Sommige opdrachtgevers geven meer prioriteit aan de eerste geïnteresseerden van een project, terwijl anderen meer waarde hechten aan de financiële haalbaarheid. Deze laatste kan worden beoordeeld door het hebben van bijvoorbeeld een Haalbaarheidscertificaat. Dit certificaat geeft aan wat je financiële mogelijkheden zijn, getoetst door een financieel adviseur.

Mignon: We hebben momenteel een koopwoning. Hoe gaat de eventuele verkoop in zijn werk als wij een nieuwbouwwoning kopen? We vragen ons af wanneer je deze in de verkoop moet zetten. Doe je dit direct of wacht je daar mee?

Daniël: Dat is aan jullie. Zodra de achterliggende woning te koop staat, kun je vrij snel een goede schatting maken van de waarde van de woning en dus ook een idee krijgen van de opbrengst. Het nadeel van deze keuze is dat je tussentijds moet verhuizen en daarvoor een oplossing moet vinden, meestal door het huren van een woning. En dat brengt ook kosten met zich mee.

Rick: In de media hoor je veel over energieneutrale woningen. Wat zijn hier de voordelen van en zijn er bijvoorbeeld ook fiscale voordelen?

Daniël: Het grote voordeel is dat de maandelijkse kosten lager uitvallen, omdat deze woningen simpelweg minder energie verbruiken. Bovendien zijn de woningen gasloos en daardoor klaar voor de toekomst. Mijn collega Anniek van Ooms Financieel Adviseurs kan je hier meer over vertellen.

Advies nodig?
Wil je meer weten over het kopen van een nieuwbouwwoning en ontdekken wat de voordelen zijn ten opzichte van bestaande bouw? Neem dan nu contact met ons op via 010-4248890 of bekijk ons actuele nieuwbouwaanbod via www.ooms.com/nieuwbouw.

Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 1
Daniël Stout
Neem contact op met Daniël

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
De Woonbeurs Rotterdam 2024 was een succesvol evenement!

De Woonbeurs Rotterdam 2024 was een succesvol evenement!

Afgelopen weekend was het weer tijd voor De Woonbeurs in het WTC-gebouw in Rotterdam. Dé beurs waar je alles vindt wat je nodig hebt om van jouw droomwoning werkelijkheid te...
Kom morgen ook naar de Open Huizen Dag in de Wielewaal!

Kom morgen ook naar de Open Huizen Dag in de Wielewaal!

Morgen is het Open Huizen Dag in de Wielewaal. Dave (51) woont sinds kort met zijn vrouw (51), zoon (14) en labrador Timo (12,5) in de Wielewaal. “Wij hebben ons huis gekocht...
Bekijk overzicht