Keerpunt op de woningmarkt: huis kopen nu verstandig?

Keerpunt op de woningmarkt: huis kopen nu verstandig?

Geschreven door Leonie de Wit op 24 oktober 2022

De NVM spreekt van een keerpunt op de woningmarkt. De huizenprijzen zijn in het derde kwartaal met 5,8 procent gedaald naar gemiddeld 425.000 euro voor een bestaande woning. Nooit eerder daalden huizenprijzen volgens makelaarsvereniging NVM in één kwartaal zo hard. Het aantal huizen dat te koop staat stijgt momenteel. Sta jij op het punt om een woning te kopen? Wij leggen uit waarom het juist nu een goed moment daarvoor is.

Dat er een keerpunt zou komen was onvermijdelijk. De kentering op de markt die de NVM nu meet, was dus al voorspeld door economen. Op het moment dat de hypotheekrente richting de 5 procent komt, wordt het lastiger om de financiering te regelen. En dan hebben we ook nog te maken met de hoge energiekosten en de inflatie. Is het verstandig om nu een huis te kopen?

‘We gaan niet uit van een grote daling van de huizenprijs’
Concrete voorspellingen over hoe de huizenprijzen zich volgend jaar gaan ontwikkelingen zijn er niet. ‘Toch verwachten we vooralsnog geen grote daling.’, aldus Hans Kok, Directeur Wonen van Ooms Makelaars. ‘Er is nog steeds een groot tekort aan woningen in de regio en we zien dat er nog steeds huizen boven de vraagprijs worden verkocht. Wel merken we dat mensen voorzichtiger worden met overbieden en dat is geen verkeerde ontwikkeling. We streven uiteindelijk naar een normalisering van de markt. Dat is voor alle partijen beter.’

Een veelgehoorde zorg is dat mensen bang zijn dat hun woning onder water komt te staan, zoals tien jaar geleden. ‘Dat zal niet zo snel gebeuren. Sindsdien zijn de hypotheekregels namelijk strenger geworden, waardoor de waarde van de hypotheek niet hoger mag zijn dan de waarde van de woning. Ook de aflossingsplicht draagt daaraan bij’, legt Hans uit. ‘Daarnaast kunnen we ook, in overleg, bepalen of het beter is, eerst de achterliggende woning te verkopen.’

Meer ruimte om te onderhandelen
Als je eraan toe bent om een woning te kopen dan is er dan ook geen reden om dit niet te doen. Wellicht kun je voorzichtiger zijn met bieden, want er is weer ruimte om te onderhandelen. ‘Je kunt hiervoor het beste de hulp inschakelen van een aankoopmakelaar. Niet alleen onderhandelt hij de beste prijs voor jou, ook kijkt hij naar de andere zaken die de maandlasten kunnen beïnvloeden, zoals het energielabel. Overigens kun je bij een lager energielabel overwegen om energiebesparende maatregelingen mee te nemen in de hypotheek. Er zijn uitstekende mogelijkheden om die mee te financieren’. Het is dan ook verstandig om eerst langs te gaan bij een hypotheekadviseur, zodat je precies weet wat de mogelijkheden zijn en wat de maandlasten zullen zijn bij de huidige rente.

Verhuisregeling hypotheek
Bovendien is het interessant om te kijken of de bestaande hypotheek meegenomen kan worden naar een volgende woning. Dit is vooral van groot belang als de lopende hypotheek nog jaren doorloopt met een lagere hypotheekrente dan de nu geldende hypotheekrentes. Een goede verhuisregeling kan er dan voor zorgen dat de maandlasten bij de nieuwe woning niet al te veel stijgen. Indien er een duurdere woning wordt gekocht, hoeft de doorstromer in dit geval alleen voor het hogere hypotheekbedrag de huidige, hogere hypotheekrente te betalen.

Vragen?
Wil jij een huis kopen en ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? We helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op met een van onze aankoopmakelaars.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie