Jonge huizenkopers maken weer kans op de woningmarkt

Geschreven door Leonie de Wit op 1 juli 2022

Starters waren nagenoeg kansloos op de woningmarkt, maar nu de woningmarkt lijkt af te koelen worden de vooruitzichten beter. Er wordt minder overboden op woningen en de extra hulp blijft.

‘We merken dan ook dat het aantal aanvragen van huizenkopers tot 35 jaar in de eerste vijf maanden is toegenomen, in vergelijking met vorig jaar. Er wordt in sommige gevallen al minder overboden op woningen en niet alle huizenprijzen stijgen, aldus Financieel Adviseur Jacco Groenewoud.

Hulp voor starters
Naast dat er minder bezichtigingen zijn en dus ook minder wordt overboden, is er voor starters nog altijd extra hulp. Een huis kopen dat onbetaalbaar lijkt, dat is soms toch mogelijk dankzij de starterslening. Meerdere gemeenten in Nederland bieden een starterslening aan. De starterslening werkt als een tweede hypotheek, met als voordeel dat je de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen. Deze lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek.

Weleens van de zogenoemde jubelton gehoord? Deze regeling houdt in dat bijvoorbeeld jouw ouders je (in 2022) €106.671 mogen schenken, zonder dat hier belasting over betaald hoeft te worden. Voorwaarde is wel dat dit bedrag gebruikt wordt voor de eigen woning. Daarnaast moet de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Dit bedrag kan wellicht net het verschil maken, waardoor je jouw droomhuis wel kunt kopen. Je moet de schenking dan wel binnen drie jaar gebruiken voor de aanschaf van een woning of verlaging van jouw hypotheek.

Bespreek de mogelijkheden met je hypotheekadviseur
Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Ooms financieel adviseurs is gespecialiseerd in startershypotheken. We denken mee in mogelijkheden en bedenken verantwoorde constructies. Daarbij kijken we niet alleen naar jouw maximale hypotheek, maar ook naar de meest gunstige voorwaarden. Een hypotheek is voor ons maatwerk. Om die reden leren we jou dan ook graag kennen als persoon, om te kijken welke hypotheek het beste bij jou past. Vraag vrijblijvend advies aan via een van onze adviseurs.

Jonge huizenkopers maken weer kans op de woningmarkt
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie