Je reisverzekering, hoe zit het ook alweer?

Je reisverzekering, hoe zit het ook alweer?

Geschreven door Leonie de Wit op 24 mei 2022

De vakantieperiode komt er weer aan. We hopen natuurlijk op een fijne vakantie zonder corona, ongelukken en annuleringen. Nu is het belangrijk om goed te kijken naar de reis- en annuleringsverzekering die je hebt of gaat afsluiten. Een aantal zaken om in de gaten te houden.

Een doorlopende of kortlopende reisverzekering
Met een doorlopende reisverzekering, ben je het hele jaar verzekerd. Zo hoef je er eigenlijk nooit aan te denken. Handig wanneer je spontaan een weekje weggaat of besluit langer te blijven op je vakantie. Wanneer kies je voor een doorlopende reisverzekering? Ga je vaker dan een keer per jaar op vakantie naar het buitenland en weekendjes weg? Dan is een doorlopende reisverzekering vaak het meest gunstig. Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor één reis en loopt dus totdat je weer thuiskomt.

Dekking
Wat wel en niet gedekt wordt bij een doorlopende reisverzekering, hangt sterk af van de verzekeraar waar je de reisverzekering hebt afgesloten. ‘Het is mogelijk om zaken die niet standaard gedekt worden optioneel mee te verzekeren’, zo legt Wendy Denk (Teamleider en adviseur verzekeringen bij Ooms Financieel Adviseurs) uit. ‘Hierbij maakt het niet uit of je een kortlopende reisverzekering hebt afgesloten of een doorlopende reisverzekering. Het verschilt per verzekeraar of zij een uitgebreide of een basisdekking bieden, waar je eventueel aanvullende dekkingen aan kunt toevoegen.’

Annuleringsverzekering
Een standaard annuleringsverzekering dekt de kosten wanneer je reis niet doorgaat of eerder wordt afgebroken. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld ziekte of het overlijden van een familielid, maar soms ook als je een nieuwe baan hebt en direct moet beginnen. Het gaat om een onvoorziene verzekerde gebeurtenis die de vakantie onmogelijk maakt. Ook bij een annuleringsverzekering kun je kiezen voor een doorlopende verzekering. Bij de meeste verzekeraars geldt dat de annuleringsverzekering binnen 14 dagen na het boeken van de reis afgesloten dient te zijn.

Dekking in geval van Corona
Corona vraagt wat extra aandacht qua dekking. Het is belangrijk om de voorwaarden op dit gebied goed door te lezen alvorens je de verzekering afsluit. ‘Wanneer je Corona krijgt tijdens je vakantie en je in quarantaine moet, worden de verblijfskosten vaak niet door elke verzekeraar gedekt. Ook wanneer een reisadvies verandert van geel naar oranje of naar rood, vergoeden de meeste verzekeraars die kosten vaak niet.’ Overigens is het zo dat als je zelf corona hebt, je ‘gewoon’ ziek bent. Dan valt de terugbetaling van je vakantie doorgaans onder de dekking van de annuleringsverzekering.

Het is verstandig om net voor vertrek nog even de website van je verzekeraar te raadplegen, voor het checken van de meest actuele voorwaarden omtrent Covid-19. De voorwaarden bewegen namelijk mee met de ontwikkelingen van het virus.

Medische kosten
Medische kosten vallen ook in het buitenland onder je zorgverzekering. ‘Hier zit wel een ‘maar’ aan, zo legt Wendy uit. Deze kosten worden namelijk vergoed op basis van de Nederlandse tarieven. Wanneer je in een ziekenhuis in bijvoorbeeld de Verenigde Staten belandt, dan liggen de kosten waarschijnlijk hoger dan het Nederlandse tarief.’

Het verschil in die kosten kun je verzekeren door de aanvullende dekking ‘medische kosten’ op je reisverzekering optioneel mee te verzekeren. Ook het verplichte (ongebruikte) eigen risico op je zorgverzekering is dan gedekt.

De reisverzekering kan je op elk gewenst moment afsluiten, zelfs op de dag van vertrek.

Heb je vragen?
Ga je op vakantie en twijfel je over jouw reis- of annuleringsverzekering? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Dat is het fijne van een adviseur bij Ooms Financieel Adviseurs, die kun je hier altijd voor benaderen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie