Je hypotheekrente meenemen naar een volgend huis

Je hypotheekrente meenemen naar een volgend huis

Geschreven door Leonie de Wit op 7 september 2022

Als je gaat verhuizen naar een volgende koopwoning, kan het aantrekkelijk zijn om je huidige hypotheek mee te nemen. Zeker wanneer je de afgelopen jaren hebt geprofiteerd van de lage rente. ‘Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van de renteafspraken en de voorwaarden van je hypotheek, aldus Financieel Adviseur Jacco Groenewoud.

Wanneer de huidige rentestand lager is dan de rente op je huidige hypotheek, dan kan het interessant zijn een nieuwe hypotheek af te sluiten. Maar heb je jouw huidige hypotheek (of de hypotheek van je huidige woning) afgesloten tegen een rente die lager is dan de huidige rente? Dan wil je deze rente en de resterende looptijd waarschijnlijk meenemen naar je nieuwe huis. Dit wordt ook wel de verhuisregeling of meeneemregeling genoemd.

De verhuisregeling
De rente van je lopende hypotheek kun je niet ‘zomaar’ meenemen. Deze hypotheek is natuurlijk gekoppeld aan je oude woning. De geldverstrekker ziet het verhuizen als een nieuwe hypotheekaanvraag. ‘Zij zullen dus opnieuw bekijken of je het hypotheekbedrag op basis van je inkomen en de waarde van je nieuwe woning wel kunt lenen. Is dit het geval? Dan mag je in sommige gevallen de gunstige voorwaarden en/of de gunstige rente van je huidige hypotheek meenemen naar je nieuwe woning’, legt Financieel Adviseur Jacco Groenewoud uit.

Naast jouw maximale hypotheek, wordt ook gekeken naar de verhouding tussen de waarde van de woning en het hypotheekbedrag dat je leent. Als je verhuist naar een nieuwe woning wordt deze verhouding opnieuw bepaald. Dit kan gevolgen hebben voor de nieuwe gemiddelde hypotheekrente. ‘Dit is bijvoorbeeld het geval als je nu een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt. Voor een hypotheek met NHG betaal je vaak de laagste rente. Koop je huis met een koopsom van meer dan €355.000? Dan vervalt de NHG en daarmee ook je voordeel van de (extra) lage rente. Maar soms kun je dan nog steeds goedkoper uit zijn door je rente wel mee te verhuizen, maar dan met een opslag. Je bent dan in sommige gevallen nog steeds goedkoper uit qua rente dan een hypotheek met de actuele rente af te sluiten.’

Aflossingsvrije hypotheek meenemen
Of het meenemen van je hypotheek aantrekkelijk is, hangt ook af van de hypotheekvorm. Heb je nog een aflossingsvrije hypotheek en wil je deze vanwege de lage maandlasten behouden? Dan is het aan te raden om je huidige hypotheek mee te nemen. Tegenwoordig mag je overigens maar de helft van de woningwaarde van een nieuwe woning aflossingsvrij financieren. Dit geldt ook als je bij je vorige woning een groter deel van de woningwaarde aflossingsvrij financierde.

Hogere hypotheek nodig
Wanneer je gaat verhuizen, ga je vaak ook groter wonen. Een extra slaapkamer, grotere tuin of dichter bij het werk wonen. Grote kans dat je nieuwe huis duurder is dan je oude huis. Kies je ervoor om je huidige hypotheek mee te nemen, dan heb je waarschijnlijk ook nog een extra hypotheekbedrag nodig om het huis te kopen. ‘Deze extra hypotheek sluit je dan ook af bij de huidige geldverstrekker, als je besluit de rente mee te verhuizen. Voor het deel dat je boven op de huidige hypotheek gaat financieren betaal je wel de actuele rente.’

Als je een hogere hypotheek nodig hebt, moet je dus goed nagaan wat de huidige voorwaarden van je hypotheekverstrekker zijn. Zijn de nieuwe hypotheektarieven en voorwaarden voor jou niet interessant? Dan kun je misschien toch beter een nieuwe hypotheek afsluiten.’

Advies nodig?
Ben jij benieuwd of het voor jou interessant is om je huidige hypotheek mee te nemen? Wij adviseren je graag. Geheel vrijblijvend.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie