Is de populariteit van de gietvloer terecht?

Is de populariteit van de gietvloer terecht?

Geschreven door Leonie de Wit op 6 december 2021

De bekende gietvloer, oftewel een zogenoemde PU gietvloer, is een kunststof gietvloer. De vloer bestaat uit polyurethaan en kan naadloos over een bestaande vloer worden gelegd. Vroeger werden deze vloeren vooral in de industrie gelegd, maar tegenwoordig zijn ze niet weg te denken in de moderne woonhuizen. Door de strakke en moderne uitstraling past de vloer bijvoorbeeld perfect in een Scandinavisch of industrieel interieur.

Niet zelf een gietvloer leggen
Een gietvloer zelf leggen, is geen goed idee. Laat dit over aan een professionele partij. Het is namelijk belangrijk dat de vloer egaal en strak gelegd wordt en dit kan een professional het beste. Een vakman weet exact wat hij moet doen om een mooie vloer aan te brengen. Ondanks dat er gezegd wordt dat je een gietvloer zelf kunt leggen, kun je daar dus beter niet aan beginnen. Wanneer je een gietvloer aanschaft, kun je gelijk de afspraak maken dat ze vloer ook komen leggen. Is er dan achteraf iets waar je niet tevreden over bent, dan zal de vakman dat in orde maken.

Kleuren
Een gietvloer kan in elke gewenste kleur gelegd worden, maar meestal wordt voor de betonlook in een grijstint gekozen. Vaak worden twee tinten door elkaar gebruikt.

Het voordeel hiervan is dat je een warmer geheel krijgt en minder snel dan op een egale vloer stof en andere rommel op de vloer ziet liggen.

Voor- en nadelen van een gietvloer
Een gietvloer heeft vele voordelen. Gietvloeren zijn naadloos, dempen het geluid, zijn strak en vlak en slijtvast. Daarbij heeft de vloer ook nog eens brandwerende eigenschappen.

Een PU gietvloer kan je combineren met vloerverwarming. En de naadloze vloer is volledig waterdicht. Dat maakt gietvloeren zo fijn voor gebruik in de keuken, het toilet en de badkamer.

Wel is het belangrijk om voor kwaliteit te kiezen. Een goedkopere vloer met een lage kwaliteit kan erg krasgevoelig zijn. Ook kan de vloer gevoelig zijn voor verkleuring door zonlicht, dit gebeurt overigens niet wanneer je PU kiest.

Hoewel je een gietvloer erg gemakkelijk schoon kunt maken, is vuil beter zichtbaar op de egale ondergrond. Ook streepvorming van schoenen is, zeker op lichte vloeren, soms goed zichtbaar.

Neem de tijd
Een gietvloer leggen kost tijd: houd er rekening mee dat je een dag of 4 niet in de woonruimte kan komen. Ook is het leggen van een gietvloer een precisiewerk, zodat je dit beter aan specialisten kunt overlaten. Anders is de kans op bollingen, scheuren en oneffenheden wel erg groot.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie