Hypotheek voor ondernemers: Wat is mogelijk?

Geschreven door Leonie de Wit op 16 mei 2022

Wanneer je een ondernemer bent, is het aanvragen van een hypotheek vaak iets lastiger. Gelukkig is er voor bijna elke ondernemer wel iets mogelijk als het gaat om het afsluiten van een hypotheek. Toch wordt er door hypotheekverstrekkers wel naar net iets andere zaken gekeken dan wanneer je in loondienst werkt. Waar moet je op letten?

Wanneer je als ondernemer een hypotheekaanvraag doet wordt er met een scherp oog gekeken naar de financiële situatie van je onderneming. Banken kijken hierbij naar de afgelopen drie kalenderjaren en nemen hier het gemiddelde van. Het is dus als ondernemer belangrijk om je jaarcijfers goed bij te houden.

Maak je cijfers inzichtelijk
Als je als ondernemer een hypotheek wil voor je eigen woning, is het belangrijk om te laten zien dat je genoeg verdient met je onderneming. Dit doe je door de cijfers van je onderneming inzichtelijk te maken. Geldverstrekkers kijken naar wat je verdient in de onderneming en hoe financieel gezond jouw onderneming is. Het is belangrijk dat je voor drie jaar cijfers kunt aanleveren bij de bank. Ben je korter dan drie jaar geleden begonnen als ondernemer, maar wil je wel een hypotheek aanvragen? Er zijn mogelijkheden. Er zijn een aantal geldverstrekkers waar je een hypotheek kunt krijgen als korter dan drie jaar zelfstandig bent.

Hypotheek krijgen als je minder dan een jaar ondernemer bent
Wanneer je minder dan een jaar actief bent als ondernemer, is het een stuk lastiger om een hypotheek te krijgen. Veel banken willen in ieder geval de cijfers van minimaal een jaar inzichtelijk hebben om je situatie goed te kunnen beoordelen en het liefst natuurlijk minimaal drie kalenderjaren. Wanneer je korter dan drie jaar onderneemt, kan er onder meer gekeken naar de winstprognose van je onderneming, of je het werk eerder al in loondienst hebt gedaan ende branche waarin je werkzaam bent. Op basis van al die informatie wordt vastgesteld welk inkomen gehanteerd kan worden, voor de aanvraag van de hypotheek.

Hoeveel mag je lenen?
Dit verschilt sterk per bank. ‘Daarom raden we aan om met elkaar altijd kritisch te kijken waar je de beste deal kunt krijgen en welke bank de laagste rente heeft’, aldus Ooms financieel adviseur Jacco Groenewoud. ‘Wij hebben veel ervaring met het aanvragen van hypotheken voor ondernemers. Je bent voor een hypotheek niet gebonden aan je eigen bank. Ook niet als ondernemer. Wij zoeken net zo lang totdat we de beste voorwaarden vinden voor jou’.

Laat je goed adviseren
Het gevoel is vaak dat je als ondernemer al je (financiële) cijfers op tafel moet leggen om tot een toetsinkomen te komen. Wij weten bij Ooms Financieel Adviseurs precies welke informatie er nodig is en helpen je hier dan ook graag bij. Hierdoor kun je snel een betere inschatting maken welk bedrag je maximaal kunt lenen en weet je ook waar je de beste deal kunt krijgen.

Hierbij kijken we naar jouw huidige situatie en ook naar jouw toekomst en ambitie. Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.

Hypotheek voor ondernemers: Wat is mogelijk?
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Hoe leuk is het om plannen te maken voor een nieuwe vakantie in het binnen- of buitenland. Of het nu een stedentrip, strandvakantie, kampeervakantie of wat voor soort vakantie ook is,...
De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

Rondom het geven van een schenking of juist het ontvangen van een schenking gelden fiscale regels. Deze regels zijn best ingewikkeld. Schenken kan...
Bekijk overzicht