Hypotheek met BKR

Geschreven door Leonie de Wit op 3 mei 2023

Bij het afsluiten van een hypotheek heb je te maken met de controle bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Heb je een registratie, dan heeft dit invloed op jouw hypotheek. Wat houdt een BKR-registratie precies in en wat zijn de gevolgen voor je hypotheek?

Wat doet het Bureau Krediet Registratie?
Allereerst de vraag, wat is een BKR-registratie precies? Het BKR (Bureau Krediet Registratie) houdt bij wie er leningen en kredieten heeft. Een kredietverstrekker is volgens de wet verplicht om een lening of krediet door te geven aan het BKR. Als je met een lening of krediet vermeld staat bij het BKR, heet dit een BKR-registratie.

Je wordt geregistreerd als je:

  • rood kunt staan op je betaalrekening;
  • een persoonlijke lening of doorlopend krediet hebt;
  • gebruikmaakt van uitgestelde betaling;
  • een creditcard bezit;
  • een abonnement hebt met mobiele telefoon met een waarde hoger dan 250 euro;
  • gebruikmaakt van private lease.

Het gaat hier wel om een zogenoemde positieve registratie. Wanneer je een betalingsachterstand oploopt, wordt de positieve registratie omgezet in een negatieve registratie.

Opvallend is dat de grootste schuld die veel mensen in hun leven aangaan, niet bij BKR wordt geregistreerd: de hypotheek. Zo wordt je hypotheek pas (negatief) geregistreerd bij het BKR bij een betalingsachterstand van drie termijnen. Ook een studieschuld wordt niet geregistreerd.

Waar kan ik een hypotheek afsluiten met een BKR-registratie?
Het is niet zo dat iemand met een registratie per definitie geen hypotheek zou kunnen krijgen. Een positieve registratie bij het BKR is vaak geen probleem, maar beperkt wel jouw leencapaciteit voor een hypotheek. Je hebt immers een financiële verplichting die je moet nakomen. Een negatieve registratie geeft aan dat je niet altijd hebt kunnen voldoen aan je verplichtingen, waardoor dit een probleem geeft bij het aanvragen van een hypotheek. Het is echter zo dat je soms wel met een negatieve registratie een hypotheek kan afsluiten.

‘Al is een hypotheek niet met alle negatieve BKR registraties mogelijk. De mogelijkheden zijn afhankelijk van welke codering je hebt en hoe deze is ontstaan’, aldus Ooms financieel adviseur Anniek Hoogstad. ‘Als iemand bijvoorbeeld een onterechte of milde registratie heeft zijn er wel degelijk mogelijkheden. Bij bepaalde milde registraties zijn geldverstrekkers wel bereid een hypotheek te verstrekken, soms is deze registratie namelijk niet in verhouding met de grote beperking die je erdoor krijgt.’ Anniek voegt daaraan toe: ‘Een goede motivatie kan je vaak ook helpen.’

Opvragen overzicht bij BKR
Bij het BKR kun je online een actueel overzicht opvragen. Dit kun je gebruiken bij je hypotheekaanvraag.

Hypotheekadvies nodig?
Heb jij een BKR-registratie of studieschuld en ben je benieuwd wat jouw maximale hypotheek is? Wij zoeken het graag voor je uit en kijken samen met jou naar de mogelijkheden. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hypotheek met BKR
Anniek Hoogstad
Neem contact op met Anniek

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie