Hoe maak je je tuin makkelijk klaar voor het voorjaar?

Vorige week konden we een paar dagen proeven van de lente en nu is de winterse kou weer even terug. Maar het voorjaar komt eraan, dus het is tijd om de tuin in te gaan! Welke stappen moet je nemen om je tuin voorjaarsklaar te maken én hoe voorkom je dat plotselinge nachtvorst je nieuwe plantjes verpest?

1. Maak de tuintegels schoon
Om de winter uit je tuin te halen, is het schoonmaken van de tegels een goede eerste stap. Als de groene aanslag weg is, geeft dat meteen een frisse indruk. Je kunt dat op verschillende manieren doen en het beste is om te kiezen voor een manier zonder chemicaliën. De meest grondige manier is met de hogedrukspuit, maar dat geeft veel rommel en is arbeidsintensief. Simpeler is om de tegels in te spuiten met een mengeling van azijn en water (1:1), dat in te laten trekken en na een paar (droge) dagen af te spoelen met water. De aanslag is weg!

2. Haal dode bladeren weg
Met een hark (of lekker met je handen) schraap je alle dode bladeren weg tussen de struiken, planten en uit de potten. Door dit tijdig te doen, geef je de planten meer lucht en ruimte om te groeien. De dode bladeren kun je in de groenbak gooien of je maakt er compost van voor je eigen tuin. Een leuke activiteit om samen met kinderen te doen! Lees hier hoe je dat doet.

3. Snoei de bloeiende struiken
Als je dat nog niet gedaan hebt, is het verstandig om dat deze week al te doen. Zeker bij de hortensia of rozenstruik is het goed om de struiken terug te snoeien tot ongeveer 30 cm hoog - afhankelijk van de grootte van de struik. Dit bevordert namelijk de groei van nieuwe bloemen en dan zul je na een paar dagen zon als nieuwe knoppen zien.

4. Plant of zaai nieuwe planten
Dan het allerleukste van de tuin voorjaarsklaar maken: nieuwe plantjes. Koop planten in pot en plaats ze in de grond of in een mooie bloempot. Je kunt er ook voor kiezen zelf te zaaien. April is dé zaaimaand. Nagenoeg alle kruiden, planten en bloemen kun je direct buiten zaaien. Als het erg koud wordt, zet de potten dan bijna tegen het huis aan, zodat de aarde niet bevriest. Of wikkel de potten in met aluminiumfolie. Gaat het hard regenen of hagelen? Bedek de zaadjes dan, ook nog voordat ze ontkiemd zijn, met bijvoorbeeld een handdoek.

Tip: zijn de tulpen-, narcissen- en hyacintenbollen binnen uitgebloeid? Gooi ze niet weg, maar knip het groen helemaal van de bol af en plant de bollen in de tuin. Volgend jaar komen de bloemen vrolijk weer op!

Fijne lente!

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Een voorstellen... In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat...
Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Even voorstellen… In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat zijn...
Bekijk overzicht