Heb jij een aansprakelijkheidsverzekering?

Heb jij een aansprakelijkheidsverzekering?

Geschreven door Leonie de Wit op 8 juli 2022

Onlangs kwam in het nieuws dat honderdduizenden Nederlanders geen aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten. En dat is niet zonder risico. Wist je dat je flink in de (financiële) problemen kunt komen als je niet goed verzekerd bent en vervolgens schade veroorzaakt?

Het is niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) af te sluiten, maar het is wel verstandig om te doen. Een ongelukje schuilt in een klein hoekje, het kan altijd voorkomen dat je toch per ongeluk schade veroorzaakt bij anderen. In situaties waar het gaat om fysiek letsel, kunnen de kosten hoog oplopen. Bijvoorbeeld als iemand arbeidsongeschikt raakt en jij aansprakelijk wordt gesteld. Je bent dan wettelijk verplicht de kosten te vergoeden, maar kun je dat wel betalen?

Wat is verzekerd bij een aansprakelijkheidsverzekering?
Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekt aansprakelijkheid voor schade aan personen en zaken. Ook als je de schade niet zelf hebt veroorzaakt, maar je hier volgens de wet wel voor aansprakelijk bent. Denk bijvoorbeeld aan een gesprongen waterleiding die waterschade bij de buren veroorzaakt. Deze verzekering is niet verplicht maar wel erg aan te raden, omdat de kosten erg hoog kunnen oplopen.

Zijn kinderen meeverzekerd?
De dekking van een aansprakelijkheidsverzekering geldt niet alleen voor jezelf en/of partner, maar ook voor minderjarige kinderen. En voor kinderen die lid zijn van het huishouden, maar bijvoorbeeld studerend uitwonend zijn. Bij het afsluiten van de verzekering moeten de kinderen wel worden doorgegeven. Overigens zijn ook huisdieren bij de meeste verzekeraars meeverzekerd.

Hoe hoog moet mijn dekking zijn?
Het verzekerde bedrag kun je vaak zelf kiezen. Bij de meeste verzekeraars kun je kiezen tussen twee bedragen: €1,25 of €2,5 miljoen. Als er dus iets gebeurt, iemand breekt bijvoorbeeld zijn been en jij bent aansprakelijk, dan worden de medische kosten verzekerd tot het dekkingsbedrag dat jij hebt gekozen. Maar stel je hebt een dekking gekozen van €1,25 miljoen en de schade is hoger dan dat bedrag, dan zal de rest uit jouw eigen zak moeten komen.

‘Wij adviseren om je minimaal te verzekeren voor een bedrag van €1,25 miljoen eventueel met een eigen risico. De hoogte van het eigen risico bepaalt hoeveel je zelf meebetaalt als er sprake is van schade, aldus Wendy Denk, Teamleider Verzekeringen bij Ooms. ‘De premie voor een aansprakelijkheidsverzekering is relatief laag maar als je de kosten van je premie verder wilt verlagen kun je altijd kiezen voor een hoger eigen risico.’

Heb je vragen?
Wil je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten en heb je vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Dat is het fijne van een adviseur bij Ooms Financieel Adviseurs, die kun je hier altijd voor benaderen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie