Goed nieuws voor mensen met zonnepanelen: salderen op jaarbasis wordt de norm

Geschreven door Leonie de Wit op 9 december 2022

Energieleveranciers worden (strenger) verplicht om op jaarbasis te gaan salderen. Dat is goed nieuws voor mensen met zonnepanelen. Tot nu toe gebeurde dat vaak maandelijks, wat in de meeste gevallen nadelig is voor mensen met panelen op het dak.

Door de snel stijgende energieprijzen stapten steeds meer leveranciers over op een variabel elektriciteits- en gastarief per maand. Daarbij werd soms ook op maandbasis gesaldeerd. Salderen betekent dat huishoudens de stroom die de zonnepanelen hebben opgewekt, kunnen wegstrepen tegen de hoeveelheid stroom die in het huis is verbruikt. De energieleverancier betaalt een relatief laag producententarief voor de opgewekte stroom. De overheid vult dit aan tot het consumententarief.


Flink duurder uit
Wanneer eigenaren van zonnepanelen elke maand een afrekening krijgen, is dat echter vaak in hun nadeel. Veruit de meeste huishoudens verbruiken in de winter meer stroom dan in de zomer, terwijl in de zomer de meeste energie wordt opgewekt. Wanneer die opgewekte en teruggeleverde stroom niet wordt gesaldeerd tegenover het hogere verbruik in de winter, zorgt dat dus voor een hogere energierekening en kunnen ze ‘s winters niet profiteren van de stroom die ze in zonnige maanden hebben opgewekt. Vooral mensen met een warmtepomp zijn hierdoor flink duurder uit.

Wil jij ook zonnepanelen?
Mocht je niet genoeg spaargeld hebben, of het er niet voor willen gebruiken dan zijn er verschillende mogelijkheden om verduurzaming van je woning te financieren, zoals via de (lokale) overheid en hypotheekverstrekkers, zoals bijvoorbeeld een verduurzamingshypotheek of energiebespaarlening. Hierdoor kun je de investering goed plannen en betaalbaar houden.

Vragen?
Wil jij verduurzamen en ben je benieuwd naar de financieringsmogelijkheden? We voorzien je graag van advies. Vraag een vrijblijvend advies aan met een van onze adviseurs.

*bron: AD.nl

Goed nieuws voor mensen met zonnepanelen: salderen op jaarbasis wordt de norm
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie