Gemeente Rotterdam kiest voor cultuur en innovatie in fabriekscomplex in M4H

Geschreven door Ted Rommelse op 31 maart 2021

Vandaag maakte de Gemeente Rotterdam bekend dat ze voornemens is om het voormalige fabriekscomplex “Kunst & Complex” aan de Keileweg 26-28 te Rotterdam na een openbare verkoopprocedure met voorselectie te gunnen aan een consortium dat bestaat uit ontwikkelaar Miss Clark, conceptontwikkelaar De Mannen van Schuim en Kraaijvanger Architects, die samen met beoogde eindgebruikers Social Capital, Happy Tosti. Group. en Bank15 het totaalconcept vormgeven.

Met het voornemen tot gunning geeft de gemeente aan dat het plan van “Team Crossing Keileweg” het béste plan is voor het complex en het gebied, waarbij een slagvaardige partij het gebouw van de gemeente koopt en met de herontwikkeling een kick-start geeft aan een gebied waar de komende jaren veel staat te gebeuren. In de procedure woog kwaliteit zwaarder dan de koopprijs.

Impressies van plan Team Crossing Keileweg. Bron: Plotvis

Gemeente  Rotterdam kiest voor cultuur en innovatie in fabriekscomplex in M4H

De winnaar van de procedure is gekomen met een creatieve invulling, waarbij ze een pioniersrol nemen in de ontwikkeling van het Merwe-Vierhavengebied.

De voormalige fabriek bestaat uit twee monumentale panden uit 1916. Het complex huisvestte ooit de Hollandsche Maatschappij voor Gecondenseerde Melk en later de Hollandsche Kleefmachinefabriek. Het complex heeft een oppervlakte van totaal 6.650 m². De bestaande gebouwen worden gerenoveerd en uitgebreid. De uitstraling blijft industrieel.

Het plan van het winnende consortium biedt een mix van activiteiten die past bij de plannen voor het gebied. Zo is er ruimte voor verschillende soorten ondernemers en makers op het gebied van kunst, muziek, techniek en horeca. Er komt een dak dat voor publiek toegankelijk is. Er zijn plannen voor een ‘makerstage’; een plek op het centrale openbare plein met een grote tribunetrap dat een podium biedt voor evenementen en exposities van de kunstenaars en makers van het complex. Het consortium zet in op een ‘hub voor social impact’ waarbij ze rond de 40 mensen met een arbeidsbeperking structureel een werkplek bieden. Het kunstenaarscollectief van Kunst & Complex houdt hun werkruimte en wordt onderdeel van het nieuwe plan.

De gemeente werd in deze verkoopprocedure bijgestaan door Fakton Consultancy en Ooms Makelaars Bedrijfshuisvesting B.V.

Gemeente  Rotterdam kiest voor cultuur en innovatie in fabriekscomplex in M4H
Ted Rommelse
Neem contact op met Ted

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Aangehuurd l ca. 18.000 m² buitenterrein te Raamdonksveer

Aangehuurd l ca. 18.000 m² buitenterrein te Raamdonksveer

Een internationale logistieke organisatie heeft ca. 18.000 m² aan verhard buitenterrein gehuurd in Raamdonksveer. Het terrein in Raamdonksveer zal worden gebruikt voor de opslag van...
Start ontwikkeling Delftseblok Rotterdam

Start ontwikkeling Delftseblok Rotterdam

Het voorstel Delftseblok is door de gemeente Rotterdam uitgekozen als winnaar van de openbare marktselectieprocedure Delftsestraat-West. Vier panden uit de Rotterdamse wederopbouwperiode worden...
Bekijk overzicht