Dit is het moment om gratis af te lossen op je hypotheek

Dit is het moment om gratis af te lossen op je hypotheek

Geschreven door Leonie de Wit op 15 augustus 2022

De afgelopen jaren hebben we kunnen genieten van een bijzonder lage rente. Nu de hypotheekrente niet meer historisch laag is en is gestegen, zou het aantrekkelijk kunnen zijn om gratis extra af te lossen. Ooms Financieel Adviseur Jacco Groenewoud legt het uit.

‘Elke maand betaal je een vast bedrag voor je hypotheek, dat bestaat uit rente en meestal aflossing. Je mag ook extra aflossen, maar vaak maar een maximaal bedrag per jaar bijvoorbeeld 10% van je hypotheeksom. Sommige geldverstrekkers hanteren een iets ruimer percentage van 20%. Uiteraard mag je meer aflossen, maar dan betaal je mogelijk wel een boetebedrag. Banken doen dit omdat ze willen uitgaan van een bepaalde hoeveelheid winst en dit kunnen ze beschermen met een boeteclausule.’

Doordat de hypotheekrente in de afgelopen tijd is gestegen kan het zijn dat jouw vastgezette rente lager is dan de huidige rente. ‘Dat betekent dat je nu onbeperkt extra mag aflossen, zónder boete.’ De reden daarvoor is vrij eenvoudig. Als de huidige rente hoger is dan jouw rente, gebruikt de bank jouw geld liever om weer opnieuw aan iemand anders uit te lenen tegen een hogere rente.

Wanneer is extra aflossen aantrekkelijk?
Als je een groot bedrag wil aflossen, dan is dit het moment. Wanneer je bijvoorbeeld een schenking of een erfenis krijgt, dan kan het aantrekkelijk zijn om een groot bedrag extra af te lossen op je hypotheek. Of als je net op de grens van de vermogensrendementsheffing zit. Mogelijk leidt het aflossen ook tot een lagere rente, omdat de schuld lager wordt ten opzichte van de waarde van je woning. ‘Toch is het niet altijd verstandig’, legt Jacco uit. ‘Zoals we vaker zeggen, de beste hypotheek is geen hypotheek. Maar geld wat vastzit in stenen, haal je er niet zomaar meer uit. Je kunt ook overwegen om het geld te beleggen of om het in te zetten om je woning te verduurzamen. Denk aan een warmtepomp, zonnepanelen en extra isolatie. Dat levert je op dit moment wellicht meer rendement op dan extra aflossen.’

Advies nodig?
Wil je weten of het voor jou aantrekkelijk is om extra af te lossen? We bekijken graag jouw mogelijkheden. Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze adviseurs.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie